Erős negyedévet zárt a Cisco

A robusztus árbevétel-növekedés ellenére negatívan reagált a tőzsde a Cisco második negyedévi jelentésére, mert a hálózati eszközök terén világelső vállalat adatai arról árulkodnak, hogy a technológiai megrendelések terén a reméltnél gyengébb a fellendülés. Közel öt százalékkal gyengült tegnap a Cisco Systems Inc. részvényeinek árfolyama Frankfurtban, mivel a befektetők a vártnál rosszabbnak ítélték a kedd este közétett, az üzleti év január 24-ével zárult második negyedévére vonatkozó jelentést. A világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártója 5,4 milliárd dolláros árbevételt ért el a tárgyidőszakban, ami a piaci konszenzusnál 100 millió dollárral, az egy évvel korábbinál pedig 15 százalékkal magasabb, s így a három év óta a legerősebb éves növekedés. Az előző negyedhez képest a forgalom 5 százalékkal nőtt, meghaladva a Cisco saját, 1-3 százalékos prognózisát.

A nettó nyereség ugyan visszaesett éves összevetésben, ám a részvényeladási hullámban ennek kisebb szerepe volt, ugyanis az egyszeri tételek – különösen a számviteli változásból adódó 567 millió dollár – nélkül a profit 1,32 milliárd dollár volna, ami jobb az egy évvel korábbi, ugyancsak egyszeri tételek nélkül értett 1,08 milliárdnál, és részvényenként 1 centtel magasabb a 17 centes Wall Street-i konszenzusnál.

Ami igazán kiábrándította a befektetőket, az az, hogy John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója a vártnál visszafogottabban nyilatkozott a technológiai kiadások erősödéséről. Chambers kijelentette, hogy a vállalatok óvatosabban költenek technológiai eszközökre, mint amire a gazdasági fellendülés jelenlegi fázisában számítani lehet, s egyben óvta a befektetőket a túlzott bizakodástól. Helyzetmegítélését alátámasztja, hogy a legutóbbi negyedév sorozatban a második volt, amikor a Cisco megrendelései elmaradtak az értékesítéstől, és az időszak utolsó két hetében kifejezetten a vártnál gyengébben alakultak.

Azóta történt

Előzmények