Az Ericsson bemutatta a továbbfejlesztett LTE technológiát

Az Ericsson bemutatta az LTE következő lépését, az LTE Advanced technológiát. A bevezetés  a svédországi Kistában, a Postai és Távközlési Hivatalnál történt (PTS). Az adatok szerint a szolgáltatás sebessége több mint tízszerese volt az LTE felhasználói által jelenleg tapasztaltnak. A kereskedelmi hardveren alapuló rendszer a PTS által biztosított tesztfrekvencián működött. Ez tette lehetővé, hogy az Ericsson első alkalommal mutassa be az LTE Advanced technológia jellemzőit, például a 3x20 MHz-es sávaggregációt (összesen 60 MHz) immár a terepen, valós mobilos környezetben.

Az Ericsson várakozásai szerint az LTE Advanced technológia tovább növeli majd a behálózott társadalom által az elkövetkező években elvárt sebességet és kapacitást. A technológia megfelel a 3GPP Release 10 nemzetközi szabványnak, és a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) nemrégiben szintén az LTE Advanced technológiát választotta a nemzetközi mobil távközlésre vonatkozó követelményeket kielégítő technológiák egyikének. Az LTE Advanced első szakaszainak kereskedelmi üzembe helyezésére várhatóan 2013-ban kerül sor.

Az LTE Advanced technológiával bevezetett fejlesztések közé tartozik a vivőfrekvenciák aggregációja, valamint a többantennás MIMO (több bemenet, több kimenet) funkció. A felhasználó szempontjából ez azt jelenti, hogy az adatok sokkal gyorsabban lekérhetők és elküldhetők még akkor is, ha a hálózatban torlódás van.

A demórendszer az Ericsson több üzemmódú, több szabványnak megfelelő RBS 6000 rádió-bázisállomásán alapult. Folyamatos forgalmat sugároztak élesben az RBS és egy mozgó furgon között, amelyről nyomon követhették a hálózat teljesítményét. A demonstrációhoz 60 MHz-nyi aggregált csatorna-sávszélességet alkalmaztak a jelenleg maximálisan használt 20 MHz-es LTE rendszerekkel szemben. A letöltési irányban 8x8 MIMO antennamegoldás működött.

Azóta történt

Előzmények