Az AI már az ENSZ Biztonsági Tanácsát is aggasztja

Most először ült össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa az AI jelentette kockázatok miatt.

Kedden tartotta meg az első olyan ülését az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelynek témája a mesterséges intelligencia és annak veszélyei voltak.

Kína szerint nem szabad hagyni, hogy a technológia elszabaduljon, az USA pedig arra figyelmeztetett, hogy nem szabad cenzúrára vagy emberek elnyomására bevetni az AI-t. A brit politikusok szerint pedig az AI alapvetően változtatja majd meg az emberi élet minden egyes részletét. Közölték, hogy sürgősen ki kell alakítani a globális szabályozásokat, mert az AI nem ismer határokat. Ellenben megfelelő használat mellett segíthet a klímaváltozás kezelésében és a gazdaság felpörgetésében. Az érem másik oldala, hogy elszaporodhatnak az álhírek, tévinformációk és állami, valamint magánszereplők is bevethetik a hadviselésben az AI-t.

Az ENSZ szerint az AI katonai és nem katonai célú alkalmazása egyaránt nagyon súlyos következményeket eredményezhet a globális béke és biztonság kapcsán.

Támogatnák azt az elképzelést, hogy egy új ENSZ-szervezet segítse a kormányzatok kollektív erőfeszítéseit az AI kapcsán, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vagy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet mintájára.

Kína szerint az AI kétélű kard, és ők az ENSZ központi irányító szerepét támogatják. A Kínát képviselő politikus szerint attól függ, hogy az AI jó vagy rossz, hogy az emberek hogyan használják, szabályozzák és miként teremtünk egyensúlyt a fejlesztések és biztonság között: az embereken és az AI jótékony felhasználásán kell legyen a hangsúly. Az amerikai képviselő szerint pedig együtt kell dolgozzanak az országok az AI kapcsán, hogy a technológia ne ássa alá a békét és a biztonságot.

Az EU ezzel párhuzamosan képviselőket küldött Ázsiába, hogy a helyi országok kormányainál lobbizzanak azért, hogy átvegyék az EU-s AI-tervezeteket, és azokból globális minta legyen – egyelőre azonban nem sok támogatást kaptak, a legtöbben inkább kivárnának a régióban.

Azóta történt

Előzmények