Eltörlik a roamingdíjakat Európában?

Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) információs társadalomért felelős biztosa hadat üzent az EU-országokban működő mobilszolgáltatóknak. Ha a tegnap ismertetett tervei valóra válnak, akkor a jövőben a külföldi telefonálásért nem számíthatnak föl többet a szolgáltatók, mint a hazai hívásért, és a külföldön fogadott hívásért nem számlázhatnak semmit. Vagyis ha egy magyar turista történetesen Rómában taxit rendel, a hívásért nem fizethet többet, mint amennyibe Budapesten kerülne a mobilhívás. Ha viszont őt hívják fel ott Magyarországról, azért a jövőben egyáltalán nem kellene fizetnie. Az új szabályozás azt is lehetővé tenné, hogy más európai országok olcsóbb tarifákkal dolgozó szolgáltatóinak SIM kártyáival telefonáljunk itthon.

Az Európai Bizottság tavaly októberben még csak úgy próbálta meg rászorítani a mobilcégeket a tarifacsökkentésre, hogy internetes honlapon mutatta be a költségeket. Az esetek többségében a tarifák azóta is változatlanok, a mérséklés inkább a kivétel, sőt drágulásra is akadt példa. Az összehasonlító táblázatok szerint egy négyperces beszélgetés tarifája igen eltérő – 4–12 euró –, ráadásul némelyek, például a görög szolgáltatók, nem publikálják saját honlapjukon a roaming árát. Reding már akkor jelezte: ha a telefontársaságok nem hajlandóak önkéntes ármérséklésre, akkor ő kezdeményezi majd az uniós szintű lépést mint belső piacra vonatkozó szabályozást.

A jelenlegi árrendszer minden fogyasztó számára hátrányos, de különösen érzékeny veszteséget jelent a kis- és középvállalatoknak, amelyek adott esetben jóllehet külföldön, de mégiscsak az EU-ban, tehát a belső piac keretein belül működnek. Márpedig – mint azt a múlt heti uniós csúcson is megerősítették – a külföldi mobilbeszélgetések magas tarifája rontja az EU versenyképességét.

A szolgáltatókat felügyelő, illetve piacszabályozó nemzeti hatóságok európai csoportja (ERG) lényegében támogatja Brüsszelt, legalábbis Reding tegnapi sajtótájékoztatóján megjelent a csoport elnöke, Kip Meek is, aki kérdésre válaszolva elmondta: a célkitűzést támogatják – arra azonban nem adott egyenes választ, hogy magát a javaslatot is elfogadják-e. Az Európai Bizottság mindenesetre április 28-ig várja a javaslathoz a hozzászólásokat, ezeket június végére összegzi és jelentést készít a várható anyagi következményekről. A törvénykezési folyamat még a nyáron elkezdődhet, s az új szabály – gyorsított eljárás eredményeként, ha elfogadják a tagállamok és az Európai Parlament is – 2007 nyarára már hatályba is léphet.

Azóta történt

Előzmények