Eltökélt célunk az IT-oktatás erősítése! *taps*

Kim Dzsongil, Észak-Korea 65 éves elnöke ismét fontosnak tartotta leszögezni, hogy az elszigetelt ázsiai ország fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges a nyitás az információtechnológia és a komputertechnika vívmányai felé, így a koreai újévhez közeledve felhívta az oktatási intézményeket irányítók figyelmét arra, hogy az elkövetkezendő esztendőtől komolyabban kell venniük a számítástechnikai oktatást. Plusz a nebulókat egészen fiatal korukban meg kell ismertetni ezzel a „tudománnyal” - írta meg az AFP a Koreai Központi Hírügynökség jelentése alapján.

A kommunista vezér szerint ez adhatja az egyik alapot a folyamatosan nélkülöző ország gazdasági növekedéséhez: „A tudomány és a technológia szerepét döntően erősíteni kell a gazdasági hatalom megszilárdításához, kiépítéséhez” - hangsúlyozta az elnök a szokásos újévi értékelésében. Kim Dzsongil nemrég egy számítástechnikai kiállítást is meglátogatott, ahol beszéde során kiemelte: „Súlyozott szerepe van a szoftvertechnológia fejlesztésének, mert minderre nagy szükség van a tudomány és a számítógép korában.”

Az észak-koreai „szeretett vezér” már tavaly októberben is biztosította a Nyugat nemzeteit arról, hogy otthonosan mozog az információtechnológia, a számítástechnika és legfőképpen az internet világában. Kim Dzsongil a dél-koreai elnökkel hosszú diplomáciai előkészítés után létrejött csúcstalálkozója során „internetszakértőnek” vallotta magát, bár rögtön hozzátette, hogy az internet használatát csak az iparban nézné jó szemmel, az ugyanis „komoly gondokat okozna”, ha Észak-Korea más területeit is bekötnék a hálózatba.

Az országban most egy zárt és cenzúrázott, intranet-szerű rendszer helyettesíti az internetet. Ezt a Korea Computer Center nevű szervezet üzemelteti és felügyeli, mely Észak-Korea internetes „kapuőreként” is működik. Az 1990-ben alapított központon keresztül jut el a világháló szűrt tartalma a kiválasztott kutatási központokhoz, egyetemekhez és néhány kiváltságos magánszemélyhez.

Előzmények