Az észak-koreai elnök internetgurunak tartja magát

Hirdetés

„Én internetszakértő is vagyok” – ezt a magabiztos mondatot idézte ma a Yonhap hírügynökség Kim Dzsongiltől, Észak-Korea vezetőjétől, a Ro Mu-hjun dél-koreai elnökkel folytatott találkozója kapcsán.

Az észak-koreai vezető mondata akkor hangzott el, amikor a dél-koreai elnök arra kérte Kim Dzsongilt, hogy engedélyezze a két Korea együttműködésének mintaprojektjeként kezelt kaszongi ipari parkban az ott jelen lévő dél-koreai cégek számára az internet használatát. Kim Dzsongil ekkor jelentette ki: „Én internetszakértő is vagyok. Az ipari területen történő internethasználat nem vet fel problémát, az azonban már komoly gondokat okozna, ha Észak-Korea más területeit is bekötnék a hálózatba” – idézi az elnököt egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Yonhap.

A csúcstalálkozó egyébként – mely második a maga nemében – széles körű megállapodással végződött, mivel úgy tűnik, a Kaszong környékén létrehozott ipari park mindkét állam vezetésének szívügye, s e centrum fejlesztése mellett egy újabb különleges státuszú gazdasági zónát is létre kívánnak hozni.

Az észak-koreai vezető megjegyzésének értelmezéséhez hozzátartozik, hogy állama a világ egyik legzártabb, a legkeményebb diktatórikus eszközökkel irányított országa; az állam által totálisan ellenőrzött médiával rendelkező Észak-Koreában súlyos büntetetésre számíthat az, aki ellenőrzés nélkül használ mobiltelefont, az internetről nem is beszélve. Ezek a tiltások a vezető elitre természetesen nem vonatkoznak. Kim Dzsongilre jellemző, hogy nagy rajongója – a népe által el nem érhető – dél-koreai filmeknek és tévésorozatoknak, s Ro Mu-hjun a mostani tárgyalásra is hozott északi kollégájának egy táskányi DVD-t.

Azóta történt