Elolvadt az LG.Philips profitja

Az egy évvel korábbi 544 milliárd vonnál 94 százalékkal alacsonyabb, 35 milliárd vonos nettó nyereséget jelentett a tavalyi negyedik negyedévre az LG. Philips LCD Co. Ltd., a dél-koreai LG Electronics Co. és a holland Philips Electronics NV vegyesvállalata (1 dollár=1038 von). A folyadékkristályos képernyők (LCD) világpiacán a dél-koreai Samsung mögött a második helyen álló LG.Philips így is a várakozásoknál jobban teljesített, a Dow Jonesnál ugyanis 600 millió von nyereség, a Reutersnél 13,3 milliárd von veszteség volt az elemzői konszenzus. Ugyancsak magasabb a vártnál a 1930 milliárd vonos árbevétel, jóllehet 9 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.

Az LG. Philips – más LCD-gyártókhoz hasonlóan – túlbecsülte a keresletet, így a piacon hosszabb ideje túlkínálat uralkodik, ami az árak zuhanásához vezet. A vállalat, amelynek termékpalettája a mobilkészülékek kijelzőitől a számítógép-monitorokon át a 117 centiméteres átmérőjű tévéképernyőkig terjed, a negyedik negyedévben 771 ezer négyzetméternyi LCD-t adott el, az előző negyedévi mennyiségnél 38 százalékkal többet ugyan, ám eközben a négyzetméterenkénti átlagos értékesítési ár 19 százalékkal, 2034 dollárra esett.

Az LG. Philips a folyó negyedévre további tíz százalékhoz közeli árcsökkenést valószínűsít, de arra számít, hogy a második vagy a harmadik negyedévben megáll a folyamat, s a keresleti és a kínálati oldal nagyjából egyensúlyba kerül. A múlt év egészében a cég profitja – a negyedik negyedévi visszaesés dacára – 62 százalékkal nőtt, elemzők azonban ez évre a tavalyinál 60 százalékkal alacsonyabb, 668 milliárd von nyereséget prognosztizálnak.

Azóta történt

Előzmények