Elkészült a Vista SP2

Tegnap a Microsoft véglegesítette a Windows Vista és a Windows Server 2008 második szervizcsomagjának (SP2) kódját, azaz elkészült a pakk terjesztésre kész ún. RTM (release to manufacturing) verziója, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a felhasználók pontosan mikortól juthatnak hozzá.

A Vista második szervizcsomagja egyetlen változatban készül Vistára és Windows Server 2008-ra, és mindazokat a frissítéseket tartalmazza, amelyek az SP1 óta megjelentek. Az SP2 azonban nem csak a korábbi patchek gyűjteménye. Újdonság benne a gyorsabb és megbízhatóbb keresést ígérő Windows Search 4.0; a Bluetooth 2.1 specifikáció és a Blu-ray lemezek írásának natív támogatása; a wifihálózatok konfigurálását egyszerűsítő Windows Connect Now (WCN) implementálása, valamint a koordinált világidőt (UTC) használó időbélyegzők támogatása az exFAT fájlrendszerben (ez biztosítja a problémamentes szinkronizálást a különféle időzónákban).

A most elkészült RTM-et elsőként a PC-gyártók kapják meg, a felhasználók csak később juthatnak hozzá, de hogy pontosan mikor, azt a szoftvercég nem árulta el. A kód véglegesítését bejelentő blogbejegyzésben ezzel kapcsolatban csupán az a nem túl precíz közlés szerepel, hogy az SP2 kiadását „2009 második negyedévében tervezzük”, azaz még június vége előtt. Egyelőre az RTM-hez az MSDN- és TechNet-felhasználók sem férnek hozzá.

Tény, az RTM elkészülte sosem esik egybe a nyilvános terjesztés elindításával. A Windows XP SP3 például a Microsoft eredeti ütemterve szerint egy héttel az RTM befejezése után jelent volna meg a letöltőközpontban és a Windows Update-en, automatikus frissítésként pedig közel másfél hónappal később – más kérdés, hogy az időközben felfedezett hibák miatt végül ezeket a céldátumokat nem sikerült tartani.

A Microsoft tegnap azt is bejelentette, hogy lejárt a Windows Vista SP1 telepítését megakadályozó Blocker Toolkit érvényessége: mostantól a Windows Update azoknak a felhasználóknak is felajánlja a korábbi szervizcsomagot, akiknél a blokkoló telepítve volt.

Azóta történt

Előzmények