Elhúzódó EU-vizsgálatok a Microsoft ellen

Amelia Torres, a piaci verseny kérdéseiért felelős európai bizottság szóvivője szerint még számos kérdést kell tisztáznia az EU-nak és a Microsoftnak. Ezzel kapcsolatos hír az is, hogy például több zenei- és filmkiadót megkerestek a tisztségviselők azzal a kérdéssel, miként látják annak az esélyét, hogy az interneten keresztül terjeszthessék médiaanyagaikat, akár függetlenül a Windows operációs rendszerektől is.

A megkeresés hátterében az áll, hogy a Microsoft megpróbálta a Media Player médialejátszót csak a Windows operációs rendszerek részeként elérhetővé tenni a felhasználók számára, ezáltal viszont ki akarta szorítani a konkurenseit (Quicktime az Apple-től, Real Player a Real Networks-től) a piacról. A helyzet tehát hasonló, mint az Internet Explorer esete. Akkor a Microsoft azt próbálta bebizonyítani, hogy az IE nélkül nem működik a Windows, ám később megdőlt a redmondi cég ezen állítása.

Mindenesetre a vizsgálatok már így is csúsznak, hiszen az eljárást idén augusztusig be kellene fejezni, ám erre így egyre kevesebb az esély. Mario Monti, piaci verseny-felügyelő ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy befejeződött a bizonyítékok felvétele. Az idő múlása mindenesetre a Microsoftnak kedvez, hiszen bármennyire is biztos lábon állnak majd az EU bizonyítékai, a versenytársaknak okozott kár folyamatosan kumulálódik.

Azóta történt

Előzmények