Elkapták a Cisco-hackert

Még 2004-ben számoltunk be arról, hogy a Cisco hálózati eszközeiben használatos operációs rendszer (IOS) forráskódjának – az első hírek szerint – tekintélyes része illetéktelen kezekbe került. A hír akkor nagy sajtóvisszhangot kapott, hiszen az internet infrastruktúráját jelentős részben Cisco-berendezések alkotják, így az IOS-ben felfedezett hibák potenciálisan nagy veszélyforrást jelentenek. Miután a kódokat ellopták, részleteik egy orosz weboldalon tűntek fel, amely tovább fokozta az aggodalmakat.

Úgy tűnik, a hatóságok mintegy ötévnyi nyomozás után végre elkapták az elkövetőt: egy 21 éves svéd állampolgárságú fiatalembert egyrendbeli informatikai rendszerbe történő jogosulatlan behatolással és kétrendbeli ipari titkok hűtlen kezelésével vádolja Kalifornia állam illetékes államügyésze. Philip Gabriel Petterssonnak mindemellett szembe kell néznie egy másik vádponttal is: az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és más szervek közreműködésével végrehajtott nyomozás eredményei összefüggésbe hozzák a férfit egy másik betöréssel is, ez pedig a szintén 2004-ben végrehajtott kétrendbeli NASA-elleni támadás.

A törvény értelmében a jogosulatlan behatolásért és az ipari titkok hűtlen kezeléséért maximálisan 10 év börtönbüntetés és mellékbüntetésként 250 ezer amerikai dollárnyi pénzbírság szabható ki.

A legfrisebb hírek szerint Petterssont mégsem az Egyesült Államokban állítják bíróság elé, hanem hazájában, Svédországban. A fiatalember korábban már volt büntetve: 2007-ben felfüggesztett börtönbüntetést és 200 ezer koronás pénzbírságot szabtak ki rá, mivel bűnösnek találták abban, hogy több egyetem informatikai rendszerét is feltörte.

Azóta történt

Előzmények