Eldobható hitelkártya az e-kereskedelem reménye

Hatalmas sikernek örvend Írországban az "eldobható hitelkártya", egy előre feltöltött összeghatárig érvényes online fizetőeszköz, amelyet boltokban és benzinkutakon lehet megvásárolni az ország ezer pontján. A rendszer ugyanúgy működik, mint a mobiltelefon feltöltőkártyák esetén, az elárusítóhelyeken beszerezhető kártyát korlátlan alkalommal addig használhatjuk, amíg a rajta levő egyenleg kitart. A legkisebb vásárolható hitelösszeg 20 euró, a legnagyobb 350.

A 3V kártyának is nevezett új szolgáltatás számos előnnyel kecsegtet, így nem meglepő, hogy szeptember eleji bevezetése óta több mint tízezren használták. Az eldobható kártyákkal azok is vásárolhatnak online, akiknek bankkártyája erre nem alkalmas, de pusztán ezért még nem cserélnék le. Az előre fizetés is sokaknak vonzó tulajdonság, szemben a hitelszámlára utólagosan ráterhelt összegekkel. És természetesen a legnagyobb adu: vannak, akik még mindig bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy a számlájukhoz kapcsolódó bankkártya azonosítóit interneten keresztül megadják.

Mivel az eldobható hitelkártya – amely tulajdonképpen nem is kártya, csupán egy nyomtatvány, rajta egy egyedi azonosítóval – csak a feltöltött egyenleg keretéig használható, így mínuszba sem lehet vele szaladni – ebből következően kamatterhek sincsenek a bank felé. Az egyetlen költség a feltöltési díj, amely a választott összegtől függetlenül 5 euró.

Az újfajta fizetési módot a világ minden pontján használhatjuk, ahol Visa hitelkártyát elfogadnak – de csak online vagy telefonos vásárláskor, boltokban nem tudunk vele fizetni. A szolgáltatást a tervek szerint jövőre terjesztik ki további tizenkilenc európai országra.

Azóta történt

Előzmények