Egymilliárd dollárosra nőhet a magyar szoftveripar

A magyar szoftveriparban jelentős növekedési potenciál rejlik, amelynek kiaknázása koreai hardvergyártókkal közösen sikerrel kecsegtet - mondta Kóka János gazdasági miniszter a szerdán megrendezett magyar-dél-koreai fórumon. A miniszter szerint a magyar szoftveripar jelenlegi évi 150 millió dolláros termelése öt éven belül akár egymilliárd dollárra is nőhet. "A bruttó hazai termék 1 százalékos növekedését adhatná az informatikai szektor" - mondta Kóka. A miniszter a múlt heti dél-koreai tárgyalások kapcsán jelezte, hogy a két ország - a hardvergyártásban erős Dél-Korea és a szoftverfejlesztésekben élen járó Magyarország - jobb együttműködésre fog törekedni a jövőben - írja a FigyelőNet az MTI-Ecóra hivatkozva.

További együttműködési terület lehet a két ország között a gyógyszeripar. A magyar gyógyszerkivitel fellendítése érdekében a küldöttség kérte a magyar medicinák regisztrációjának könnyítését. Kóka János kifejtette, hogy az informatika és a gyógyszeripar exportjának erősödésével javulhatna a magyar kivitel. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) adatai szerint amíg tavaly az első 11 hónapban a Dél-Koreába irányuló magyar kivitel 86,6 millió dollárt tett ki, addig a behozatal 816 millió dollár volt ugyanebben az időszakban. A miniszter hozzáfűzte, hogy a látszólagos aránytalanságot tompítja a reexport, amely Magyarországról feldolgozott termékek formájában visszakerül Koreába.

Kóka jó esélyt lát az elmúlt időszakban visszaesett koreai invesztíciók után a befektetési kedv újbóli felélénkülésére. A GKM adatai szerint az eddig megvalósult befektetések összértéke meghaladja a 300 millió dollárt, amelynek eredményeként ma 27 koreai vállalkozás működik Magyarországon. A gazdasági tárca vezetője példák említése nélkül bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a "csőben lévő" és "gondolkozás alatt" álló koreai befektetések hamarosan újra Magyarországra jönnek és munkahelyeket teremtenek. Jelenleg az összes megvalósítás alatt álló külföldi befektetés értéke 180 milliárd forintot tesz ki Magyarországon, s ezek a projektek 8 ezer új munkahelyet teremtenek.

Előzmények