Egyelőre felmérhetetlen károkat okoz a MyDoom

Szinte napra pontosan egy évvel az internet forgalmát teljesen leállító Slammer féreg után újabb veszélyes kártevő nehezíti a világháló használatát. A MyDoom névre keresztelt számítógépes féregvírus szakértői becslések szerint világszerte már több száz millió fertőzött e-mailt továbbított. Ami még rosszabb, a vírus a jelek szerint átalakult, és az új formájában ismét megkerüli az antivírus-alkalmazásokat. A MyDoom.B variáns olyan módosításokat alkalmaz, amelyek révén áthatol a MyDoomot figyelő szűrökön is. Az új változat célja a microsoft.com összeomlasztása, jelentette be az F-Secure it-biztonsági társaság. Az eredeti MyDoom az Utah államban működő SCO Group weboldala ellen szervez globális támadást.

Magyarországon – Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója szerint – eddig több százezer fertőzött levelet szűrtek ki. A féreg által generált levélforgalom és a kézbesíthetetlen, illetve vírusriasztási levelek mennyisége akkora, hogy az internetforgalom lelassult, egyes szolgáltatók elérhetetlenné váltak. Az új féreg célja ezúttal nemcsak a terjedés, hanem a károkozás is. A Melissa vírushoz hasonló károkat okozhat az új féreg – jelentette ki Molnár Imre, a CA magyarországi igazgatója. Véleménye szerint az, hogy az e-mailek akár órákat is késhetnek a szerverek terheltsége miatt, főként az e-business-felhasználóknak okozhat komoly károkat, a késve megérkező megrendelések miatt késő szállítások miatt.

A MyDoom a legelterjedtebb vírus lett Magyarországon, elterjedtsége többszöröse a korábbi vírusokénak – közölte a Napi Gazdasággal Nagy Zsuzsanna, a VirusBuster Kft. kereskedelmi és marketingvezetője. A magyar vírusvédelmi szoftverfejlesztő cég támogatási csoportjához a szokásosnál három-négyszer több, információt, felvilágosítást kérő telefonhívás fut be. Az adatok alapján azonban elmondható, hogy a terjedés felfutása megállt - jelentette ki Nagy.

A számítógépvírusok által okozott kár nehezen számszerűsíthető, de az új féreghez hasonlóan terjedő Melissa – amely 1999 tavaszán jelent meg a világhálón – számos vállalatnál túlterhelte, illetve használhatatlanná tette a levelezőszervereket, s az okozott kár csak az Egyesült Államokban meghaladta a 80 millió dollárt. Mindez eltörpül a Nimda vagy a Code Red károkozása mellett. A Computer Economics szerint a leállások és az azt követő rendteremtés a Nimda esetében több mint félmilliárd, míg a Code Rednél munkaidő-kiesésben és pluszmunkában 2,6 milliárd dollárnyi kárt okozott.

Azóta történt

Előzmények