Egy év múlva jön az első nagyméretű OLED-tévé

Jövő májusban jelenhet meg a Sony kínálatában az első olyan, szerves fénykibocsátó diódákból álló panellel (OLED) felszerelt televíziókészülék, mely már méretében is vetekszik az LCD-tévékkel – tájékoztatta az egybegyűlteket egy konferencián Howard Stinger, a cég elnök-vezérigazgatója. A 27 hüvelykes, azaz nagyjából 68,5 centiméteres képátlójú megjelenítő a technológiából adódóan lélegzetelállítóan kontrasztos képet ad majd, az LCD-knél és a plazmáknál jelentősen vékonyabb is lesz, és kevesebbet is fog fogyasztani. Cserébe nagyon drága lesz – a Sony egyelőre nem is merte megmondani a készülék árát.

Az OLED-panelek működési elvüket, ezzel együtt az általuk kibocsátott kép bizonyos paramétereit tekintve jelentősen eltérnek a napjainkban elterjedt folyadékkristályos megoldásoktól. Az OLED-kijelzőknél nincs szükség háttérvilágításra, a képpontok maguk bocsátanak ki fényt elektromos impulzus hatására. A kép így szinte teljesen homogén, az LCD-khez, de még a plazmákhoz viszonyítva is nagyságrendekkel kontrasztosabb lehet, ezzel együtt vékonyabb és energiatakarékosabb kijelzők építhetők az OLED-ekre.

A Sony jövőre megjelenő 27 hüvelykes OLED-tévéje ismét iparági első lehet az új generációs technológiát használó megjelenítők közül, hiszen bár a világelső panelgyártónak számító Samsung is ígért nagyobb méretű OLED-eket jövőre, a koreaiak az eredeti tervek szerint – vélhetően a (most még) meglehetősen borsos árú technológia miatt – maximum 21-23 hüvelykes megoldásokban gondolkodnak. Az első OLED-televízió is a japán elektronikai óriás nevéhez köthető: az ázsiai szigetországban tavaly került a boltokba a mindössze 11 hüvelykes, azaz nagyjából 28 centiméteres képátlójú XEL-1. A csillagászati összegbe (2500 dollárba) kerülő készülék elsősorban döbbenetesen éles képet adó 1 000 000:1-hez kontrasztarányával és mindössze 3 milliméteres vastagságával hívta fel magára a figyelmet, a gyártó ráadásul azt ígérte, hogy sikerült felülemelkedni az OLED-technológia egyik gyermekbetegségén, a relatív rövid élettartamon (igaz, az ígért 30 ezer órás üzemidőt közben független mérések nem támasztották alá).


Sony XEL-1, az első OLED-televízió

A jövő májusra ígért, a XEL-1-nél jóval nagyobb méretű OLED-televízió első prototípusát idén januárban mutatták be a nagyközönségnek: a készülék a kisebb modellel egyező képességekkel rendelkezik majd mind kontrasztarányát mind pedig maximális felbontását (1080p) tekintve. A Sony egyelőre mélyen hallgat arról, hogy pontosan mennyibe fog kerülni az újdonság, Stinger is csak annyit árult el a konferencián, hogy az új tévé „drága” lesz.

A gyártó február közepén jelentette be, hogy rövid időn belül jelentős összegeket (22 milliárd jent, azaz nagyjából 36 milliárd forintot) fektet be a jelenlegieknél nagyobb méretű, szerves fénykibocsátó diódákból álló kijelzőpanelek (OLED-panelek) fejlesztésébe és gyártásába. A technológia széles körű alkalmazása újabb generációváltáshoz vezethet a lapostévéknél és más, nagyobb méretű kijelzőknél (például monitoroknál), ehhez azonban először át kell törni a jelenlegi gyártástechnológia korlátait.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények