Október elsején indul az Elektronikus levéltár

A projekt résztvevői, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), Budapest Főváros Levéltára (BFL) és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) a múlt héten jelentették be, hogy elkészült a magyar Elektronikus levéltár, és októbertől már üzemelni is fog.

A nagyszabású munkáról tavaly az IT café is részletesen beszámolt, amikor kiderült, hogy a hányatott sorsú projektet újragondolt összefogással sikerült sínre állítani. A megvalósításra létrejött konzorcium 2008 óta végezte a munkáját, melybe 2013-ban a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) is beszállt. A projekt költségvetése 2,75 milliárd forint, ami teljes egészében európai uniós támogatás.

A projekt célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson nagy mennyiségű elektronikus iratanyag pontos, naprakész nyilvántartására, közzétételére és hosszú távú megőrzésére. A levéltárak hagyományos szerepükben biztosították a több száz éves iratok hiteles fennmaradását és a hozzájuk kapcsolódó elévülhetetlen jogokat. A XXI. században már garantálják a kormányzati és önkormányzati döntések átláthatóságát is.

Mindenki elégedett

„Nagy öröm arról beszámolni, hogy az elektronikus levéltári rendszer megvalósult. A projekt eredményeként a világon egyedülálló, integrált nyilvántartó és archiváló rendszer jött létre, aminek a hatása messze túlmutat az Európai Unió által előírt, ötéves fenntartási időszakon. Büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan informatikai rendszert vezetünk be, amely segíti kulturális és történelmi értékeink megőrzését és életben tartását a jövő generációi számára”– mondta el projektzáró sajtótájékoztatón Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára.

Gyimesi Endre levéltárakért felelős miniszteri biztos közölte, az október elsején induló elektronikus levéltári portál „eddig nem létező lehetőségeket kínál az állampolgárok számára”. Lehetőség nyílik a levéltári nyilvántartások, adatbázisok és digitalizált iratok online böngészésére, kutatói regisztrációra, iratok kikérésére, másolatok megrendelésére a világ bármely pontjáról. Gyimesi Endre hangsúlyozta: a lehető leghamarabb ki kell terjeszteni az elektronikus levéltári projektet megyei és városi levéltárakra is.

A generálszállítói kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást 2012 októberében a T-Systems Magyarország Zrt. nyerte meg. A nyertes cég a fővállalkozói feladatok mellett a rendszereket üzemeltető teljes infrastruktúra kiépítését, a levéltári portál megvalósítását, valamint az integrációs feladatokat végezte el rekordidő, 10 hónap alatt.

Új lehetőségek

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója beszédében felidézte, hogy a projekt megvalósítási ideje alatt az általa vezetett intézmény jelentős változásokon ment keresztül. A Magyar Országos Levéltár és 20 megyei levéltár integrációjával 2012. október 1-jén létrejött a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), amely több mint 310 kilométernyi iratot őriz és 40 TB digitális másolatot tárol, valamint tesz elérhetővé az interneten.

„A projekt eredménye, hogy Budapest Főváros Levéltárának hasznos tároló kapacitása mára eléri a 130 TB-ot. Az intézmény digitalizálási eszközparkja teljesen megújult: két könyv-, egy-egy mikrofilm-, lapadagolós- és térképszkennert szereztünk be, ezzel megteremtődtek a tömeges digitalizálás alapjai. Terveink szerint három év múlva 13 millió digitális felvételt fog szolgáltatni a Fővárosi Levéltár az e-levéltári rendszerben” – számolt be a fejlesztés eredményeiről Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója.

A megvalósult Elektronikus levéltárban mind az iratokat létrehozók, mind a közfeladatot ellátó szervek munkatársai, mind a kutatók online hozzáférnek az őket érdeklő dokumentumokhoz. A kutatási korlátozások nélküli elektronikus iratok elektronikus másolatai minden érdeklődő számára otthoni karosszékéből is elérhetővé válnak.

Azóta történt

Előzmények