Feltámadhat itthon a digitális rádió

Az Antenna Hungária Csoport és a NeoFM-et működtető FM1 Zrt. hosszú távú kereskedelmi szerződést kötött a NeoFM országos kereskedelmi rádiócsatorna digitális földfelszíni rádiós (DAB+) platformon történő terjesztésére – jelentették be a felek ma. A megállapodás értelmében a NeoFM digitális, sztereó minőségű rádióprogramja Budapesten és környékén június 1-jén 0:00 órától elérhető lesz az A jelű multiplexen (222,064 MHz).

A szerződés megkötése a kereskedelmi digitális rádiósugárzás hazai elindulását jelenti. A DAB+ technológiájú sugárzás 2009 januárja óta – változó csatornakínálattal – kísérleti üzemben működött, mert a csatornák nem szerződtek le az Antenna Hungáriával.

„Jelentős áttörésnek értékelem, hogy a NeoFM hosszú távú kereskedelmi szerződés keretében elsőként csatlakozott a digitális földfelszíni rádiós platformhoz. A lépés mérföldkőként szolgál a rádiós piacon, amely lehetőséget biztosít az AH számára DAB+ szolgáltatásának újraindítására. Németország épp most készül a DAB+ újraindítására az elkövetkezendő hónapokban, amellyel megjelenhet a vevőkészülékek tömegpiaca Európában mind az otthoni, mind az autórádiók vonatkozásában. Ennek eredményeképpen a közeljövőben nagyon kedvező folyamatok indulhatnak be a DAB+-képes vevőkészülékek választékát és árazását illetően Magyarországon is. Továbbá a Médiatörvény rendelkezései alapján azt várjuk, hogy a Magyar Rádió is szerződéses partnerként csatlakozzon a DAB+ platformhoz, amelyet további rádiós partnerek megjelenése követhet a következő hetekben” – bizakodott Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

A társaság által választott DAB+ digitális rádiós technológiával egy multiplexen 10-18 adó is sugározható. A platform az FM-nél elméletben jobb hangminőséget, zajmentes vételt és kedvezőbb vételi feltételeket biztosít, valamint lehetőséget ad többletszolgáltatások (például az adás mellett kisugározható műsorújság, közlekedési vagy időjárás információ) nyújtására. A digitális rádió vételéhez azonban új vevőkészülékre van szükség, melyek még ma is több tízezer forintba kerülnek.

Azóta történt

Előzmények