Fejlesztések a debreceni szilíciummezőn

Ma két debreceni informatikai projekt előrehaladásáról számoltak be a megvalósítók. Mindkét projektet az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatják, és mindkettőt a debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó vállalkozás vezényeli le. A közel 1,5 milliárd forintos összköltségű SziMe3D projektet a SziMe3D Kft. végzi, és 3D-s technológiai innovációs fejlesztéseket tartalmaz a turizmus, az oktatás és a sport területén; itt új, innovatív alkalmazásokat kívánnak bevezetni a hazai és a nemzetközi piacokon. A másik projektet szintén a klaszterhez tartozó vállalkozás, a SziMeSmart Kft. irányítja, itt 800 millió forintos összköltségű a SziMe Smart Metering Rendszer kialakítása, hogy a hazai közműhálózatokban bevezethessék az intelligens fogyasztásmérést.

Minden 3D

A SziMe3D projektben fejlesztett termékek különlegessége, hogy képek, videók egységes, nem szemüveges 3D-s képi technológiával történő megjelenítésére képesek, illetve hogy olyan felhasználók számára biztosítanak eszközrendszert 3D-s anyagok készítésére, akik nem jártasak a 3D-s tervezésben, illetve projekcióban. A termékek:

szime

  • a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább, és muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását végzi – az 5 műemléki helyszín (többek között Miskolctapolcai Bencés Apátság, a tarpai honfoglalás kori sír stb.) és 40 kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlék (pl. visegrádi Múzsák kútja) 3D-s modelljét elkészítő alprojektben folyamatban van a nemzeti értékek közé tartozó műemléki tárgyak fehérfényű lézeres szkennelése, milliméterről milliméterre történő aprólékos rögzítése egy 3D szkenner segítségével

szime

  • szintén az oktatást támogatja majd a 3DSyllabus, használata az oktatók számára teszi könnyebbé a 3D-s tananyagok elkészítését – elkészült a funkciók, komponensek, fejlesztési eszközök meghatározását magában foglaló rendszerterv, valamint a 3D-s tartalomkezelő szerver, továbbá folyamatban van a modulárisan továbbfejleszthető 3D-s tananyag-szerkesztési alaprendszer fejlesztése is
  • a projekt része még egy olyan integrált utazásközvetítő informatikai rendszer (SmartTravel) kifejlesztése, amely képes utazásszervezők, turisztikai szervezetek adatbázisba szervezett kínálatának értékesítésére – folyik az egységes szállodai és úti cél adatok rögzítésére szolgáló, a hotelinformációs adatokat tartalmazó rendszer logikai rendszertervének kidolgozása
  • a SziMe3D projekt része a FootballAvatar nevű kísérleti fejlesztés, amelynek fő újdonságtartalma, hogy a labdarúgókat és edzőiket a számítógépes szimulációs helyzetekben trenírozza – a döntéstámogató rendszer kidolgozásában befejeződött a VideoRecord hardver- és szoftverfejlesztés és -stabilizáció. Kidolgozták a projekt során létrehozandó termék elemzését, a mérések megfelelőségét mutató annotációs szoftverrendszert. Elkezdődött az I-QRS Sport Telemetriás Rendszerhez kapcsolódó egycsatornás EKG jel-, valamint lábmozgás modul adatszolgáltatási fejlesztése

A SziMe3D fejlesztések számára technika és technológia szinten legkorszerűbb fejlesztési feltételeket biztosító 3D Stúdió kialakítási munkálatai is folyamatban vannak. Ennek eredményeként egy olyan kísérleti stúdió épül, amely alkalmas 3D-s mozgóképi információk felvételére, azok szerkesztésére, valamint további különböző célú feldolgozására.

Energiatakarékosság

A SziMeSmart projekt keretében a régióbeli településeken olyan multifunkciós és multiszolgáltatós „smart metering” (okos mérés) rendszert és adatkommunikációs kísérleti hálózatot alakítanak ki, amely jelentős energiamegtakarítást eredményez a fogyasztói oldalon. A rendszer különlegessége, hogy éles körülmények között építi ki a folyamatosan működő, multifunkciós, multiszolgáltatós hálózatot és fejlesztő, adatgyűjtő operátor (később bemutató/oktató) központot. Jelenleg a SziMeSmart szakemberei hardver- és szoftverkomponensek részletes követelményspecifikációját végzik, tárgyalásokat folytatnak a mérő- és PLC-gyártókkal az illesztési feladatok során történő műszaki együttműködés részleteiről, amelyeket az új rendszer egyedisége megkövetel.

Bátorfi Péter, a SziMeSmart Kft. szakmai vezetője nyilatkozta: „Az idei év hátralévő részében a fejlesztést és stabilizációt lezárjuk, valamint elkezdjük a prototípus rendszer kiépítését. A jövő év első fele pedig már a rendszer kipróbálásáról, az üzemeltetési és használati tapasztalatok feldolgozásáról szól majd. Ennek során összegyűjtjük, rendszerezzük közműszolgáltatók és a fogyasztók tapasztatait„ Az új rendszer lehetőséget biztosít alternatív fizetési modellek bevezetésére, lehetővé teszi majd a fogyasztók valós idejű tájékoztatását, az energiavételezési szokások elemzését, a differenciált tarifakezelés megvalósítását.

Azóta történt

Előzmények

  • Informatikus- és rendszergazdaklaszter alakult

    Az informatikai eszközöket vásárló vállalatok és a rendszergazdák segítése egyaránt célja az Országos Minősített Informatika és Rendszergazda Hálózat Klaszternek (OMIR).

  • 3D versenyt hirdet a Leonar3Do

    A Leonar3Do és a Mobil Weekend közös rendezvényén 1 millió forintos összdíjazás mellett mérhetik össze tudásukat a 3D fejlesztés legjobbjai.