Ami minden eszközt megvéd a töréstől: a d3o

Az elmúlt hetekben során egyre terebélyesedő Apple-ügy (robbantak a cuccok, vagy nem, gyári hiba, vagy a felhasználók csapkodták a földhöz 160 ezer forintos készülékeiket) kapcsán érdemes megemlíteni egy egyébként jelen állapotában csak a briteket érdeklő akciót: a Tech21 nevű cég komoly reklámmal kezdte meg az „összetörhetetlen” Apple-készülékek forgalmazását.

A fenti idézőjelet az „összetörhetetlen” szó mellől viszont valójában el is hagyhatnánk, ugyanis egy olyan technológiáról van szó, amelynek esetében ez már-már igaz is. A cég ugyanis egy néhány éve feltűnt, az űrkutatástól a versenysportig terjedő skálán hatalmas karriert befutott, valóban elképesztő tulajdonságokkal rendelkező anyagot alkalmaz, a d3o-t.

d3o

A d3o-t körülbelül 2005 óta alkalmazzák, elsősorban a sportszerek piacán, ütésvédelemre. Ez egy igen különleges, intelligens molekulákat tartalmazó anyag. A vékony, zselés lapokban előállított d3o részecskéi a viselővel együtt mozognak, ütés hatására összezáródnak, hogy elnyeljék az ütés erejét. Alacsony sebességnél a d3o-ban lévő molekulák szabadon mozognak, így az anyag lágy és rugalmas marad, míg nagy sebességnél a molekulák összekapcsolódnak, hogy elnyeljék és elvezessék az erőhatást. Egyszerűen fogalmazva: ütésre bekeményedik. Ha ezt az anyagot textilekkel, szövetekkel együtt alkalmazzák, akkor egyrészt elvezeti az ütközési energiát, másrészt a keményedés folytán páncélként véd. (A második videón érdemes a harmadik perc körül figyelni azt, hogy a riporter belehelyezi az ujját az anyagba, s ezek után a kalapácsütést sérülés nélkül ússza meg.)

Könnyen belátható, hogy egy ilyen anyag kiválóan alkalmazható az ütésre érzékeny elektronikus eszközöknél is, de igazi terepük inkább a táskák, a védőhuzatok területe, ahol szinte tökéletes védelmet adnak, míg magára a kütyüre – ilyen például az iPhone is – hiába kerülnek fel védőrétegek, mivel mindenképp maradnak sérülékeny részek, például a kijelző, amit mégse lehet leönteni d3o-val. Ugyanakkor az is igaz, hogy a peremre applikált anyag az esetek döntő többségében valóban megóvja a szerkezetet a komolyabb sérüléstől, akár hozzá is lehet vágni őket a falhoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények