Kevesebb jogdíjat kell fizetni jövőre

Az igazságügyi miniszter a napokban jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét. Egyes üres hordozói díjak – többek között a táblagépeké – 5-12 százalékkal csökkennek január elsejétől. A tavaly kiterjesztett jogdíjnak köszönhetően 2014-ben fehéredett a tablet piac - derül ki az Artisjus közleményéből. A forgalom idén várhatóan meghaladja a 650 ezer darabot.

2014-ben 30 százalékkal csökkent a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set top box) jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettséget az elmúlt egy évben kiterjesztették a táblagépekre is. Jövőre folytatódik a csökkenés: 5-12 százalékkal mérséklődnek egyes üres hordozók – például: pendrive, memóriakártya, mobiltelefon, tablet stb. – árába beépített jogdíjak, amelyek a szabad magánmásolásokat, azaz a művészek kiesett bevételét hivatottak kompenzálni.

A mobiltelefonok és táblagépek jogdíjainak árai A mobiltelefonok és táblagépek jogdíjainak árai
A mobiltelefonok és táblagépek jogdíjainak árai [+]

Egyszeri díjcsökkentés mértéke:

  • Kép-, illetve hanghordozóként használható memóriakártyák: 10%
  • Külső, hordozható háttértárolók (pl. Pendrive, USB Flash Drive, külső SSD): 12%
  • Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas mobiltelefon készülékekbe integrált tárolóegységek: 5%
  • Audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas táblagépekbe (tablet pc, média tablet) integrált tárolóegységek: 5%
  • Merevlemezes külső háttértároló (pl. külső merevlemez, külső HDD): 8%

Az IDC piackutató a nemzetközi és a hazai piacon is lassuló bővülést jelzett előre a tablet piacon: a magyar piac 2014-es várható teljesítményét 450 ezresre becsülte a jogdíjak bevezetését megelőzőleg. Ehhez képest az idei év első 11 hónapjában az Artisjus 464 000 darab eszközt jogosított a magyar piacra, amihez még hozzá jön a 170 ezres tavalyi évben felhalmozott, de idén értékesítésre került árukészlet. Így várhatóan a tényleges forgalom idén meghaladja a 650 ezret, ami jó harminc százalékkal magasabb, mint azt az előzetes becslések várták.

Külső HDD, SSD
Memóriakártya, pendrive, SSD [+]

„A javuló hivatalos eladási statisztikák valószínű oka, hogy az üres hordozó díj alkalmazásának köszönhetően jelentősen visszaszorult a táblagépek fekete és szürke forgalma. Várakozásunk szerint 2015-ben a piac konszolidációja tovább folytatódik. A fogyasztók a gyakori cserét igénylő alacsony minőségű, bizonytalan eredetű termékek felől a megbízható, és tartósabb eszközök felé fordulnak” – mondta el Tóth Péter Benjamin, az Artisjus stratégiai és kommunikációs igazgatója.

Azóta történt

Előzmények