… és az űrállomás új moduljának neve: Colbert

Talán már nem is meglepő, hogy Stephen Colbert nyerte meg a NASA által életre hívott online névadópárbajt, melyben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) új, hármas számú csatlakozómoduljának elnevezését bízták rá a nagyérdeműre. Az internetes keresztelőn teljesen szabadon lehetett javaslatokat tenni a várhatóan 2010 februárjában beszerelésre kerülő egység nevére, amely főként életfenntartó berendezéseket fog tárolni, de helyet kap rajta egy kilátónak tervezett kupolaterem is.


A Colbert-modul (?)

Colbert – hasonlóan ahhoz, ahogy az akkor még név nélkül épülő Megyeri híd névadó kampánya során tette – saját műsorában, a The Colbert Reportban kérte meg a nézőket arra, hogy az ő nevét javasolják a NASA honlapján. Bő 230 ezren eleget is tettek a felhívásnak, így a tévés személyiség neve 40 ezer szavazattal meg is előzte az űrügynökség által hivatalosan javasolt Serenityt (békesség, nyugalom). Összesen majdnem 1 millió 200 ezer fő szavazott a határidő múlt hét pénteki lejártáig; az egyéb javaslatok között volt még egyébként Xenu, a szcientológiai egyház mitológiai alakja, valamint a buddy (pajtás, haver) szó is.
A NASA áprilisban hirdeti ki a hivatalos végeredményt, azonban Colbert jobban teszi, ha egyelőre még nem bont pezsgőt: a hivatal természetesen fenntartja magának a jogot a végleges névadásra, felülbírálva a javaslatokat.

Azóta történt

Előzmények