A Chrome hadat üzen az automatikusan induló videóknak

Na, azért nem eszik olyan forrón a kását: csak korlátozottan és mérlegelve. Örülünk, Vincent?

Még a múlt héten jelent meg az a bejegyzés a Chromium Blogon, amelyben Mounir Lamouri szoftverfejlesztő bejelentette, hogy a Chrome böngésző 64-es verziójától kezdve új módszert használnak a hanggal rendelkező, automatikusan induló videók lejátszásánál: bizonyos korlátozásokat vezetnek be.

A mérnök arra hivatkozik, hogy egyrészt sokakat zavar az automatikus indulás (a megnyitott weblapon egyszer csak elkezd üvölteni egy reklám vagy más beágyazott videó), másrészt mindez erőforrás-igényes is, ami különösen bosszantó lehet a mobileszközöket használók számára.

Ezért elhatározták, hogy a Chrome alapértelmezésben blokkolni fogja azokat a videókat, amelyek hangsávval is rendelkeznek. Ugyanakkor még egy engedményt tesznek: a videó akkor is elindul, ha a tárolt adatok alapján a böngésző úgy ítéli meg, hogy a felhasználót érdekelheti a videótartalom (mindezt természetesen az online tevékenység követése és elemzése alapján teszi meg).

A blog szerint az új funkció jövő év januárjától kerül bele a böngésző kódjába, de addig is átmeneti megoldásként a hamarosan elérhető Chrome 63-as verzióban is megjelenik az egyedi weboldalakon az audio sáv elnémításának lehetősége.

Hasonló megoldást egyébként már az Apple is bejelentett júniusban, a Google-t megelőzve: ők szeptember 25-től kezdve kínálják ezt a Safari böngészőben.

Előzmények