Chiptervező labor nyílt a BME-n

A egyesült államokbeli – hazánkban másfél éve leányvállalata révén jelen lévő – Mentor Graphics tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy elektronikai tervezőlaboratóriumot nyit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki Karának Elektronikus Eszközök Tanszékén. A vállalat több mint 20 millió dollár értékű elektronikai tervező (EDA) szoftverekkel, illetve műszaki támogatással járul hozzá ahhoz, hogy a BME-n tanuló hallgatók a legfejlettebb tervezőeljárások területén szerezzenek mélyen alapozott szaktudást.

A vállalat szerint Magyarország a mikroelektronika legnagyobb hozzáadott értéket biztosító területén, a fejlesztésben versenyképes lehet (az integrált áramkörök rendkívül tőkeigényes gyártása, tokozása és tesztelése területén nem). Mégis: e területen jelentős a lemaradásunk még a szomszédos országokkal szemben is; hazánkban jelenleg mindössze két cég foglalkozik magas szintű mikroelektronikai (chip)fejlesztéssel, az Integration Hungary és a Duolog Technologies.

Ma évente 10-20 hallgató végez a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén, de legfeljebb 3-7 főre van valós kereslet a hazai munkaerőpiacon, ezért a végzősök 15-20 százaléka szakmaelhagyó, a többiek pedig külföldön találnak munkát. Mégsem mondható, hogy túlképzés van ezen a területen, ugyanis évente több vállalat is próbálkozik fejlesztőközpont kialakításával, az általuk igényelt évi 50-150 főnyi, magasan képzett szakembert azonban a felsőoktatás jelenleg nem tudja biztosítani, főként a gyakorlati képzés korszerűtlensége miatt.

Ezért látott fantáziát a Mentor Graphics az együttműködésben. A vállalat felsőoktatási programjának (HEP) pártfogásával a BME laborja a tervek szerint az egész régió legkiválóbb mérnökeinek központjává válik. A szoftverfelajánláson túl a Mentor Graphics műszaki támogatást, oktatási anyagokat és ösztöndíjprogramot nyújt a BME-nek, amelyekkel korszerű analóg és vegyes jelű IC-k tervezésére oktató- és kutatóprogramokat indít el szeptembertől az egyetem. A cég átvállalja a kurzusok megtartásának és fejlesztésének kiadásait is, és hozzájárul a két labor eszközállományának fenntartási költségeihez.

Azóta történt

  • Veszélyes üzem a chipgyártás?

    Egy per során napvilágra került adatok arra mutatnak, hogy a félvezetőgyártásban dolgozók között magas a rákos megbetegedések aránya.

Előzmények