Kidurran a hatalmasra fújt chipbuborék? A Micronnal kezdődhet a nagy lejtő

A chipszektor számára aggasztó jelentések futottak be a napokban, a vártnál jóval gyengébb kereslet körvonalazódik, visszamond sok rendelést az AMD, az Apple és az NVIDIA, csökkentik a termeléseket.

Egy ideje már sejthető volt, hogy a globális chipválság, vagyis az elmúlt 2 év elképesztően nagy kereslete lejtőre kerül, azonban egyre több az olyan jelentés, amely szerint a kereslet a vártnál jóval gyengébb lesz. A sort a Micron nyitja.

A jelenlegi negyedévre már csak 7,2 milliárd dolláros bevételt vár a vég, szemben a Wall Street 9,05 milliárdos várakozásával. Elemzők szerint a kereslet jelentős mértékben meggyengült, a Micron pedig megnyitja a félvezetőipari lejtőt, egy másik ciklus kezdetét.

Bár egyes befektetők remélik, hogy ez már a lejtő alja, de sok elemző árazási nyomást és további csökkenési kockázatokat emleget.

Zuhanó kereslet, csökkenő gyártás, fenntartott árak

A Micron hosszú távon biztos a lapkáik iránti keresleti igényben, de most nehéz helyzetre számítanak, ezért csökkentik a termelést, hogy fenntartsák az árakat. Számokat nem közöltek, de a chipgyártásra fordított költségeket szeptembertől csökkentik. A Micron szerint a váltás annyira éles volt, hogy arra senki sem számíthatott az iparágban, a változások végigsöpörnek a szektorban jelenleg. A Micron számára további problémát okoznak a kínai lezárások, a teljes árbevételben ez 10 százalékos mínuszt okozott.


[+]

A Micron szerint a kereslet a szektorban jóval gyengébb lett a vártnál, szakértők szerint többek között az erősödő infláció és az ukrán krízis, a kínai gazdasági lassulás az oka annak, hogy a fogyasztók okostelefonra, PC-re sem költenek már annyit. Sok elemzőcég jelentős visszaeséseket jósol az eladásokban.

Így sem adják olcsóbban

Bár a chipek árait a helyzet lenyomja, a készleteket pedig jelentősen felhalmozza, hiába számít a TrendForce arra, hogy a harmadik negyedévben a DRAM-árak 3-8 százalékkal mérséklődnek. A Micron ugyanis úgy döntött, a legyártott chipek egy részét visszatartja, a raktárakban hagyja, és majd kiszolgálja ebből az esetleges hiányt, ami a chipgyártás csökkenéséből fakad. A Micron nem bánja a készletek visszatartását, mert így jobb árazást tudnak kialakítani, közölték.

Minden óriást érint, a teljes szektorral együtt

Maga a Micron is utalt rá, hogy nem csak őket érintik a változások, hanem végigsöpörnek a teljes szektorban. Ennek eredményeire a következő hetekben derülhet fény, de jól jelzi a helyzetet, hogy a növekvő infláció, a gazdasági bizonytalanság, az ukrán krízis, a csökkenő mobilos és PC-s eladások miatt az AMD, az Apple és az NVIDIA is jelentős chiprendeléseket mondott vissza a TSMC-nél.

Az Apple például csak az iPhone 14 szériához szükséges chipekből 10 százalékkal kevesebbet rendelhetett a korábban tárgyaltnál. Az NVIDIA állítólag a következő-generációs chipek megrendeléseiből is sokat lemondana, de a TSMC nem hajlandó az árain változtatni, legfeljebb késleltetett kiszállításokat ajánl. Összességében a TSMC így mégsem örülhet majd olyan meredeken emelkedő árbevételnek, mint azt 2022 elején jósolta.

Azóta történt

Előzmények