Két nap múlva indul a budapesti TMC

A Traffic Message Channel (TMC) néven ismert rendszer lényege, hogy az FM rádióhullámokon terjesztett közlekedési híreket közvetlenül a navigációs készülékek dolgozzák fel, amelyek így azon túl, hogy a térképen megjelenítik az útlezárásokat vagy forgalmi dugókat, új alternatív útvonalat is javasolhatnak. Heckenast László, a magyarországi rendszert létrehozó TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új szolgáltatást támogató készülékek útvonaltervezéskor nemcsak a távolság vagy a menetidő alapján optimalizálhatják az útvonalat, hanem figyelembe vehetik a TMC-ben jelentett útlezárásokat és torlódásokat is. Ha a rendszer menet közben értesül egy, az útvonalat befolyásoló eseményről, azonnal figyelmezteti a vezetőt, és ha van rá lehetőség, elkerülő útvonalat is ajánl. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján azonban a szolgáltatás üzemeltetői semmilyen garanciát nem tudnak vállalni arra, hogy egy-egy esemény bekövetkezte után mennyi idő elteltével jelenik meg a rendszerben az új információ, így előfordulhat például, hogy akkor értesülünk egy balesetről, amikor már bent állunk a kialakult dugóban.

A most induló szolgáltatás a felhasználók számára ingyenes lesz, így aki a magyar TMC vételére alkalmas készüléket vagy meglévő készülékéhez megfelelő TMC-antennát vásárol, további díjak vagy előfizetés nélkül veheti igénybe a szolgáltatást. A TrafficNav Kft. közlekedési információinak fő forrása a Fővinform és az Útinform lesz, melyek olyan adatokat is továbbítanak majd (például útburkolat-hőmérséklet), amelyek beolvasására a hagyományos rádiós közlekedési hírblokkokban a terjedelmi korlátok miatt nincs lehetőség. A többségi brit tulajdonban levő társaság ezen kívül egy 5000 járműből álló, GPS-alapú követőrendszerrel felszerelt gépkocsiflotta mozgásából is generál közlekedési információkat, valamint számos budapesti közlekedésfigyelő kamera képe is a diszpécserek rendelkezésére áll. Arról, hogy az említett flotta járműveit mely cég üzemelteti, nem kaptunk pontos információt, annyit azonban tudni lehet, hogy nem taxitársaságról van szó, illetve hogy a magyarországi utakon való közlekedés mellett a járművek sokszor eljutnak majd külföldre is, ami a magyarországi szolgáltatás szempontjából információkiesést jelent.

A TMC-jeleket – a TrafficNav Kft.-vel kötött megállapodás alapján – a Magyar Rádió Zrt. sugározza ki az MR2 Petőfi Rádió országos adóhálózatán, a közlekedési információk alapját jelentő magyarországi lokációs kódtáblát pedig a TrafficNav Kft. biztosítja, amelyet a brüsszeli TMC Fórumnál (a TMC-szolgáltatások szabványait előkészítő és a szolgáltatásokat összehangoló nemzetközi szervezet) minősíttetett.

Itthon elsőként a NaviGate Kft. által kifejlesztett NaviGuide 5.0 Magyarország-térképpel ellátott Garmin navigációs készülékek lesznek alkalmasak a TMC-jelek vételére. Azok, akik korábban vásárolták Garmin készüléküket, az interneten ingyenesen letölthetik a térképfrissítést, az új készülékekhez pedig már eleve ezt a verziót adja a Garmin magyarországi forgalmazója, a NaviGate Kft.

A sajtótájékoztatón elmondottak alapján a TrafficNav Kft. más navigációs készülék-, illetve szoftvergyártókkal is kész kooperálni, de az együttműködés feltételeiről nem kaptunk részletesebb tájékoztatást.

Előzmények