Bővül az Axelero szerverhoszting-szolgáltatása

Az Axelero Internet 2005 elejétől több mint kétszeresére növeli a vállalatok számára szerverelhelyezést és szerverbérleti lehetőséget nyújtó Axelero Adatpark területét, elsősorban a széles sávú internetezést kiszolgáló szolgáltatások fokozódó szerverigényének kielégítésére. A Magyarországon elérhető legnagyobb sávszélességet és egyedülálló biztonsági megoldásokat nyújtó Adatpark új terme 2000 szerver számára biztosít férőhelyet, tovább növeli a belföldi és a külföldi kapcsolatainak sávszélességét, valamint rendelkezésre állását.

A magyarországi szerverhoszting élvonalába tartozó szolgáltatás eddigi 340 m2-es gépterme az elmúlt hónapok során telítődött, így szükségessé vált az új, 405 m2-es gépterem megnyitása. A telítődés oka a piac dinamikus növekedése, amelyet elsősorban a széles sávú internetelérések terjedése, valamint az egyre szélesebb körben elérhető széles sávú tartalmak generálnak. Ezek kiszolgálására a vállalatok egyre több szervert állítanak csatasorba. A szervert üzemeltető vállalkozások – webtervezők, szoftverfejlesztők, rendszerüzemeltetők, online kereskedelmet folytatók, portálok, online közösségek – felismerték, hogy a telephelyükön történő szerverüzemeltetés erőforrást von el a munkatársaktól, és költséghatékonyabb módszer, ha kiszolgálójukat egy jól felszerelt adatközpontban helyezik el. Ráadásul, az ügyfél telephelyén a szerverek eléréséhez szükséges sávszélesség biztosítása jóval nagyobb költséget jelent, mint egy profi szolgáltatónál történő elhelyezés, és 10-100 Mbps sávszélességet tud biztosítani, akár dedikáltan is.

Az internetvállalat vezető munkatársai elmondták, hogy 2005. január 6-án tovább növekedett az Adatpark belföldi és a külföldi kapcsolatainak sávszélessége, így már 2x10 Gbps belföldi sávszélességgel kapcsolódnak a Matáv IP-gerinchálózatához. A nemzetközi sávszélesség három részre oszlik meg: 622 Mbps a Deutsche Telekom nemzetközi gerinchálózata, 1 Gbps a Telia nemzetközi gerinchálózata, illetve 155 Mbps a VIX (Bécs) felé. A trendek tanulmányozása alapján biztosan állítható, hogy ez az üzletág dinamikus növekedést fog produkálni az elkövetkező években, a mostani beruházásra három éven belüli megtérüléssel számolnak az Axeleronál.

Magyarországon jelenleg közel 2500 szerver üzemel hoszting-szolgáltatóknál, ebből az Adatpark piaci részesedése – a jelenlegi 650 szerverrel – 26 százalék. A nemrég átadott új gépteremben további 2000 szerver helyezhető el, amely lehetőséget teremt a várhatóan jelentős ütemben növekvő igények kiszolgálására. Az Adatparkban az optimális üzemeltetési környezet biztonságáért professzionális technológia felel. A biztonságos működést többek között redundáns elektromos ellátás, nagyteljesítményű klímaberendezés, automata tűzvédelemi rendszer, videó megfigyelőrendszer, külső operátori és installációs helyiség, optimális távközlési csatlakozások és távfelügyeleti rendszer biztosítja, az év minden napján, napi 24 órában.

Azóta történt

Előzmények