A Google Chrome jön fel, mint borban a gyöngy

A Net Application közzétette felmérését, a januári adatait a böngészőhasználatról, s ez a statisztika egyrészt megerősíti azt a tényt, hogy a Google Chrome böngészője valóban a harmadik legnépszerűbb ilyen típusú szoftver, másrészt pedig azt is megmutatja, hogy gyakorlatilag töretlen a népszerűségéből fakadó növekedés – s ezzel nemcsak az Internet Explorer vezető pozícióját veszélyezteti (pontosabban: elhódít megrögzött IE-felhasználókat is), hanem arról is szó van, hogy „az” alternatív böngésző, a Mozilla mostanában némileg megkopott nimbuszú Firefoxa is aggódhat.

A Safarit nemrég elhagyó Chrome használata egy hónap alatt 0,6 százalékpontot emelkedett, így a januári adatok szerint 5,2 százalékon áll. Ez a növekedés nemcsak azért figyelemre méltó, mert a Chrome kezd lassan súlyos piaci tényezővé válni, hanem azért is, mert megmutatja a különbséget az IE felől szemlélve szintén alternatív böngészőnek számító Opera terjedésével szemben – ez utóbbi, melynek tulajdonosai bátrak voltak jogi úton is harcolni a verseny érdekében Európában, világszinten még mindig csak 2,38 százalékon áll.

böngészők

A verseny következtében a Microsoft programja már évek óta folyamatosan veszít népszerűségéből (s hiába a szakértők szerint is magasra értékelt IE 8, de a Google-hack, majd az azt követő – időnként mű- – felháborodások nem tettek jót e programnak). Jelen pillanatban az Internet Explorer még mindig magasan piacvezető, és ha az összes verziót nézzük, akkor januárban a netezők 62,2 százaléka használta szörfölésre a Microsoft szoftverét – ha marad a jelenlegi tendencia, akkor az IE részesedése 2011 tavaszára 50 százalék alá csökkenhet.

Az sem lehet véletlen, hogy a Firefox, ha minimális mértékben is, de veszített az elmúlt két hónapban, és már nem érik el a mágikusnak tekintett 25 százalékot (ebben közrejátszhatott az is, hogy a Mozilla a szokásos késlekedést a 3.6-os verziónál korábban soha nem látott kínlódással, csúszásokkal, új és új bejelentésekkel fejelte meg). A két kisebb böngésző helyzete alig változott, a Safari enyhén emelkedett, az Opera enyhén veszített.

Érdekesség a jelen helyzetben, hogy sok nagy IT-cég (köztük van a Microsoft is) közös törekvése az, hogy a korszerűtlenné vált IE 6-ot kiszorítsák, s az nagy kérdés, hogy a közel 20 százaléknyi felszabaduló helyre vajon mely böngészők tudnak benyomulni.

Azóta történt

Előzmények

  • A Google nem támogatja tovább az Internet Explorer 6-ot

    A támogatás megvonása több régi böngészőt is érint, de valójában az IE 6 a célpont.

  • Feljövőben a Google böngészője

    Az év utolsó hónapjának újra csak az Internet Explorer a nagy vesztese, a Firefox stagnál, a Chrome és a Safari viszont halad előre.