Bolgár céget vett az MTelekom – irány Románia

Az MTelekom szerződést írt alá Bulgária egyik vezető új generációs vezetékes távközlési és internetszolgáltatója, az Orbitel megvásárlásáról. A megállapodás a Magyar Telekom középtávú stratégiájának megfelelően erősíti a társaság jelenlétét a dél-kelet európai távközlési piacon.

A magyar cég az Orbitel-t 8 millió euróért vette meg és vállalta, hogy támogatja a menedzsment következő évekre szóló 7 millió eurós fejlesztési terveit. Az Orbitel jelenleg Bulgária egyik vezető újgenerációs vezetékes távközlési és internetszolgáltatója, amely az IP technológia alkalmazásával és az inkumbens szolgáltató hálózatához kapcsolódva országos hang- és adatszolgáltatásokat kínál az üzleti szegmens számára. A vállalat 2004-ben 133 alkalmazottat foglalkoztatott, 9,3 millió euró bevételt ért el és az EBITDA értéke 1,1 millió euró volt. A tranzakció pénzügyi zárása várhatóan 2006. januárban történik meg.

A Magyar Telekom Csoport a 2004. augusztusban bejelentett stratégiájának megfelelően nagykereskedelmi alapon nemzetközi hálózati és forgalmi szolgáltatásokat nyújt Dél-Kelet Európában hálózati csatlakozási pontjaival (PoP), amelyek 2004. július óta Romániában, 2004. szeptember óta Bulgáriában és 2005. augusztus óta Ukrajnában működnek. A helyi piacok ismerete jó alapot teremt arra, hogy a Magyar Telekom kihasználja a liberalizáció és a szabályozási környezet által a jövőben kínált további lehetőségeket és teljes szolgáltatási kínálatával belépjen a megfelelő kiskereskedelmi piaci szegmensekre is.

Következő lépéseként a Magyar Telekom ezzel összhangban megjelenik a romániai kiskereskedelmi piacon 2006. során leányvállalatán, a Combridge-on keresztül. A csoport mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek tekintetében ki fogja használni a szolgáltató-választás lehetőségeit kiépítve a megfelelő összekapcsolódást a Romtelecommal. 2006 végére a Magyar Telekom a romániai távközlési piac valamennyi szegmensében jelen kíván lenni, kihasználva a liberalizációs folyamat nyújtotta lehetőségeket.

Azóta történt

Előzmények