Nagyböjt idején se hús, se tánc, se iWiW

Modena katolikus érseke arra szólította fel a hívő fiatalokat, hogy a nagyböjti időszakban a hagyományos önkorlátozást terjesszék ki mobilos, illetve internetes tevékenységeikre is, vagyis tartózkodjanak az SMS-ek küldésétől, hanyagolják a közösségi oldalakat, s ne játsszanak számítógépes játékokat sem – minimálisan ez időszak péntekjein tegyenek így.

Monsignor Benito Cocchi a lelki megtisztulás, az ünnepre való felkészülés elkerülhetetlen eszközének tartja ezt, mivel úgy véli, hogy a virtuális világokból való kiszakadás segíti a böjti időszak legfontosabb célját: az elmélyülést, a meditálást, az önmagunkkal való szembenézést. Több olasz püspök is a kezdeményezés mellé állt, mivel Európában a britek után az olaszok a legaktívabbak például az SMS-ezés területén: egy átlagos olasz havonta 50 szöveges üzenetet küld el mobiljáról. Elmondható, hogy minden támogató egyházfő felfogását jellemzi a velencei Gianni Fazzini atya véleménye: „Ha mindannyian lemondunk egyénileg bizonyos dolgokról, az a közösség javát szolgálja. Mindez a gazdasági válságra adott válasz: fogyasztói magatartásunk megváltoztatása segít bennünket abban, hogy Isten felelős teremtményeiként visszataláljunk keresztényi kötelezettségeinkhez.”

Ezek a megállapítások egybecsengenek XVI. Benedek pápa januári közleményével, melyben arra figyelmeztette a világot, hogy az emberek túl sok időt töltenek a számítógép előtt, így elszigetelődnek a többiektől, s növekszik a depressziósok száma.

Ugyanakkor számos egyházi vezető akadt, aki nem fogadta kitörő lelkesedéssel az akciót, mely a digitális világ mellőzése mellett például az autóhasználat, a tévézés vagy az utcai rágózás szüneteltetésére is bátorít. A római bazilika egyik fiatal papja arra hívja fel a figyelmet, hogy a mai világban egy ilyen önkorlátozás komoly akadályokba ütközik, mivel rengetegen végzik munkájukat a modern eszközök segítségével, ugyanakkor a nagyböjti elmélyültség és önvizsgálat belső ügy kell hogy legyen, nem pedig az egyházi utasítások szolgai követése.

A kezdeményezés azért is meglepő némiképp, mivel a Vatikán a pápa vezetésével mindinkább kihasználja az evangelizációra a modern technika lehetőségeit; elég csak XVI. Benedek SMS-üzeneteire vagy a pápai YouTube-csatornára utalni.

Azóta történt

Előzmények