Beszélgetés az év üzletemberével

Kürti Sándor
Kürti Sándor

A Kürt Rt. elnöke, Kürti Sándor kapta idén a nemzetközi üzleti élet Oscar-díjaként emlegetett Az év üzletembere elismerést. Az Ernst&Young 1986 óta ítéli oda a díjat, amelyben 2004-es munkája alapján Kürti részesült. A jelenleg 36 országban kiosztott elismerést májusban az év üzletembere világverseny követi Monte-Carlóban.

A napokban, a díjátadás után az egyik nemzetközi cég elnökhelyettese azt találta mondani, hogy Kürti Sándor a magyar Bill Gates. Mit szól ehhez?

– A Microsoft 1978-ban alakult, azok a fiatalok, akik létrehozták, úttörőként léptek a személyi számítógépek, és ezzel egy gyökeresen új számítástechnika létrehozásának útjára. Az a csapat fantasztikus teljesítményt produkált, ennek köszönhette, hogy vállalkozása a világ első számú it-cégévé vált. Ezzel a csodával szemben bennünket a peresztrojka segített hozzá, hogy egyáltalán vállalkozásba kezdhessünk. Én akkor 42 éves voltam, semmilyen gazdasági tapasztalattal nem rendelkeztem, s szemben a több mint tíz évvel korábbi amerikai helyzettel, nem válogathattam az állami támogatásokban, mert ilyenek nem léteztek. Egész más volt a gazdasági környezet, sokkal kisebb a közvetlenül elérhető piac stb., így más utat jártunk be. A verseny szempontjából az Egyesült Államok óriási előnye, hogy ott meg lehet kockáztatni viszonylag kis ötletek megvalósítását, mert azokból is hatalmas gazdasági siker kerekedhet ki.

Amit önök az adatvédelemben produkálnak, arra a világon legfeljebb 2-3 cég képes. Hogyan tudtak eljutni idáig ebben a kis országban?

– A profilunk magyarspecifikus: sok innováció kell hozzá, viszont nincs szükség különleges, drága berendezésekre. Sok okos ember együttműködése a "titkunk", no meg az, hogy hosszú ideje foglalkozunk ezzel a feladatkörrel.

Kik a megbízóik?

– Azok, akik kárt szenvedtek. Nem lehet behatárolni őket, mert véletlenszerű, hogy ki kerül bajba. Elsősorban Európából, de akár Dél-Amerikából is megkeresnek bennünket. A Kürt Rt. különlegessége, hogy szakembereink minden tudhatót tudnak az elmúlt 20 évben legyártott adattárolókról és operációs rendszerekről, így szinte bármilyen feladványt meg tudnak oldani. Hozzánk hasonló cég talán két-három akad a világon.

Az információmenedzsment mit jelent a vállalat nevében?

– Ennek a profilunknak az az alapja, hogy az adatbiztonság ma már olyan jelentős szerepet játszik a gazdálkodó szervezetek életében, hogy a védekezést lehet megelőzésszerűen is csinálni. A szóösszetétel azt jelenti, hogy érdemes menedzselni az információkat, komoly gazdasági előny származhat az adataink védelméből. Úgy véljük, hogy a közeljövő számítástechnikája jelentős részben az információmenedzsmentről fog szólni.

Ha jól értem, akkor nem terméket, hanem módszereket kínálnak.

– Pontosan. Az általunk kidolgozott módszerek, technológiák alapján "állítunk elő" szolgáltatásokat.

Mindezek tükrében hogyan látja a vállalkozásuk közeljövőjét?

– A jövőre vonatkozó elképzeléseink két nagy csomagból állnak. Az egyik a fejlesztés, ez közeljövő, a holnap előrejelzése, a másik a stratégia, a jövőnek a holnaputánra vonatkozó része. 15 éve, amióta a Kürt Rt. létezik, tudjuk, hogy az informatikai ágazat rohamosan fejlődik, és a mi bevételeink abból származnak, hogy pontosan ismerjük az adattárolók műszaki felépítését, az operációs rendszerek struktúráját, hogy fejlesztőink naprakészek szakterületük ismeretanyagában. A fejlődés irányait és céljait nem mi találjuk ki, hanem az it-ágazat cégei. A mi dolgunk, hogy naprakészen kövessük a változásokat. A stratégiával, azzal, hogy mit teszünk holnapután, már nehezebb helyzetben vagyunk. A cég kicsi a nagy léptékű stratégiaalkotáshoz. Ma úgy néz ki, hogy a jövőnk meglévő két termékcsoportunkban van. Az egyik az adatmentés, a másik az információmenedzsment. Ahhoz nem vagyunk elég nagyok, hogy világszinten forgalmazott termékeket állítsunk elő, ugyanakkor ezzel a magyar piacot már lefedtük. Ez az oka annak, hogy külföldön, ám azon belül első lépésként a környező országokban kell terjeszkednünk. Ennek megfelelően Németországban két éve, Ausztriában egy éve vagyunk jelen. Hosszabb távon a világ különböző pontjain telepíthetünk központokat, megtartva a fejlesztést Budapesten. Sajátos hasonlattal azt mondhatnám, hogy az információbiztonsági piac egyik McDonald's-aként szeretnénk működni.

Azóta történt

Előzmények