Beindult a hazai ADSL-piac

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) vezetékes gyorsjelentése szerint 2006 első két hónapjában tovább folytatódott Magyarországon a széles sávú internet-hozzáférések számának növekedése. Az xDSL- (döntően ADSL-)hozzáférések száma február végén közel 442 ezer volt, 70 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az xDSL-vonalak száma januárban közel 15, februárban közel 14 ezerrel nőtt.

A hírközlés technológiai fejlődése miatt megújított vezetékes gyorsjelentés szerint 2006 februárjának végén 3,435 millió bekapcsolt hangátviteli csatorna volt, mintegy 10 ezerrel kevesebb, mint január végén. Bár a vezetékes vonalak száma 2005 végén kevesebb, 3,356 millió volt, a vonalszámban, illetve a forgalmi adatokban december és február között bekövetkezett változások alapvető oka az, hogy megváltozott mind az adatközlők, mind a közölt adatok köre. A szolgáltatók önkéntes adatközlésén alapuló jelentés immár nemcsak az öt egykori monopolszolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, a Magyar Telekom, a Monortel és az Invitel adataira épül, hanem az adatközlők közé bekerültek a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel), illetve a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) is. Ezért a korábbi évek adataival az ideiek nem vethetők össze.


Vezeték nélküli és kábeles hozzáférések nélkül (Forrás: NHH)

Február végén 100 magyarországi lakosra 34,1 vonal jutott, az egy hónappal korábbi 34,2 után. A háztartások telefonellátottságának aránya februárban 68,13 százalékról 68,07 százalékra csökkent. A kezdeményezett hívások időtartama ebben a hónapban 773 millió perc volt, amely az előző havi értékhez képest 10,8 százalékos csökkenésnek felel meg – ez azonban jelentős részben szezonális hatásokkal magyarázható.

Az előfizetők a kezdeményezett hívások 12,03 százalékát közvetítőválasztáson keresztül bonyolították le, így összesen 93 millió percnyi hívás esetében vették igénybe ezt az egyre népszerűbb szolgáltatást. A közvetítőválasztás részesedése januárban 11,88 százalékos volt. A közvetítőválasztást a vizsgált hónapban legalább egyszer igénybe vevők száma januárról, februárra 10 százalékkal, 856 ezerre nőtt.

Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama februárban az előző havi 251,5 percről 225 percre csökkent, míg a kezdeményezett hívások átlagos időtartama a januári 3,52 percről, 3,41 percre csökkent.

Februárban az előfizetők összesen 5814 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére az összesen hordozott vezetékes számok száma 134 979-re nőtt.

Azóta történt

Előzmények