Beindul a chipipar

A fontos piacokon egészséges marad a chipek iránti kereslet, ezért globális szinten az iparág 2011-ig minden évben rekordforgalomra számíthat – áll az amerikai félvezetőgyártókat tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA) most publikált előrejelzésében. Mindez annak ellenére is így lesz, hogy az idén a memóriaárak erős eróziójának köszönhetően a piac árbevételben mért növekedése elmarad a korábban várttól. A szakmai szövetség most azt jósolja, hogy a globális chipforgalom csak 4,3 százalékkal (266,6 milliárd dollárra) bővül 2008-ban, nem pedig 7,7 százalékkal, ahogy novemberben várták.

Pedig a kereslet erős. A félvezetők legnagyobb felhasználójának számító PC-piac várhatóan 10 százalékkal, a mobiltelefon-piac pedig 12 százalékkal bővül az idén (az előbbi 300 millió, az utóbbi 1,3 milliárd darabra). A konzervatív korrekcióra egyértelműen a memóriaárak mélyrepülése miatt volt szükség. „A DRAM-értékesítésből származó árbevétel az első négy hónapban 34 százalékot zuhant, holott a darabszám szerinti forgalom több mint 30 százalékkal nőtt a tavalyi év megfelelő időszakához képest” – magyarázta az okokat George Scalise, a SIA elnöke. A memóriák adják a globális félvezetőpiac 20 százalékát; e termékkör nélkül az iparág árbevétel-növekedését 7,4 százalék körül várják az idén.

A félvezetőipari termékek eladásából származó árbevétel 2011-re eléri a 324,1 milliárd dollárt – jósolja a SIA. Ez 6,1 százalékos összetett éves növekedési rátának felel meg a 2008 és 2011 közötti időszakban.

Azóta történt

Előzmények