Lámpalázban ég a Barnes & Noble

Az elektronikus papírt használó e-readerek nagy előnye, hogy kijelzőjük szemkímélő, ám – akárcsak a nyomtatott lap – sötétben önmagában nem olvasható. A Barnes & Noble új készüléke, a csütörtökön bemutatott Nook Simple Touch with GlowLight ezt a problémát igyekszik áthidalni: az eszközbe egy lámpasort építettek, amely meg tudja világítani a kijelzőt.

Bár az Egyesült Államok legnagyobb könyvesbolthálózatát működtető vállalat közleménye ezt sugallja, persze nincsen szó korszakalkotó találmányról. A cég könyvolvasója a korábbi modellhez hasonlóan a 6 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, azonos funkciókkal. Az egyetlen változás a világításon kívül csupán az, hogy a készülék valamivel könnyebbé vált: míg a korábbi modell tömege 212 gramm volt, addig az újé mindössze 197 gramm.


Apple-hatás: a cég szerint forradalmi találmány

A nagy újítás tehát az e-readerbe épített LED-lámpa, amely lehetővé teszi, hogy az e-tintát szürkületben vagy sötétben is jól olvashassuk. A lámpa a Nook Simple Touch with GlowLight tükröződésmentes kijelzőjének tetején helyezkedik el, és egyenletesen szórja el a fényt a kijelzőn és a menügombokon.

Az új modell akkumulátorának egy hónap az élettartalma napi félórás, LED-lámpával kiegészített használat mellett. Ha az utóbbi lehetőséggel nem élünk, akkor a korábbi generációhoz hasonlóan két hónapot bír ki azonos feltételek mellett. Bár az új funkció csökkenti az akkumulátor élettartalmát, az egy hónapos üzemidő még mindig sokkal több, mint amennyit mondjuk egy iPad vagy egy Android-tablet tud egyetlen feltöltéssel.

A Nook Simple Touch with GlowLight amúgy nem a legelső lámpás modell – a Sony Reader PRS-700BC-ben egy oldalsó LED-lámpasor biztosítja a megvilágítást –, de a Barnes & Noble ezzel sikeresen beelőzte nagy mumusát, az Amazont, amely egyébként már dolgozik a hasonló funkcióval kiegészített Kindle-en.

A Barnes & Noble készüléke 140 dollárért rendelhető meg az Egyesült Államokban, a szállítás május elején esedékes.

Azóta történt

Előzmények