Banki informatika mint a versenyképesség záloga

Ezen a héten tartották meg az IIR (Institute for International Research) kétnapos szakfórumát, a „Banki IT megoldások és alkalmazások” című rendezvényt, ahol bemutatták a szolgáltató vállalatok legújabb banki informatikai megoldásait, és a résztvevők átfogó betekintést kaphattak a támogató rendszerek költséghatékony kihasználásáról. Több tanácsadó cég, szakmai szövetség elemzései adtak tájékoztatást a bankok stratégiai, operatív és IT-vezetői számára a hazai banki szolgáltatásokról és trendekről.

Dr. Csillik Péter, a Magyar Bankszövetség vezető közgazdásza előadásában átfogó képet festett a magyar bankszektor jelen állapotáról és a következő időszak kihívásairól, valamint arra a kérdésre is kereste a választ, hogy fenyeget-e mostanában gazdasági válság Magyarországon. A résztvevők megtudhatták, hogy a szektor az elmúlt két évben szárnyalt, de ez már nem fog hosszan tartani, és valójában az előző évtized befektetései értek be mostanra. A bankoknak számolniuk kell profitjuk törvényszerű csökkenésére, továbbá fel kell készülniük a Bázel II szabályozásra is, amely a következő másfél év egyik legnagyobb feladata lesz. Az állam helyzetéről szólva elmondta az előadó, hogy sok tényezőből lehetne gazdasági válságot jósolni, de ezt nem látja indokoltnak. Mint mondta: igaz, hogy az államadósság európai szinten mérve nem magas, de sajnos a hiány külföldi forrásokból finanszírozott, a forint túlértékelt (így idővel gyengülhet), a banki hitelállományban pedig nő a kockázatos hitelek részaránya, ami azért még kezelhető mértékű. Csillik meglátása szerint e tények mellett sem fenyeget jelenleg válság, az export és a tőzsdeindex a problémák ellenére is dinamikusan nő, azonban az új kormányzatnak mindenképpen reformokat kell kezdeményeznie, és az is javasolható, hogy nem szabad elsietnie az euró bevezetését.

A CIB Bank és az FMC Consulting képviselői előadásukban az elektronikus dokumentumkezelés terén elért eredményeiket ismertették. A bankok legnagyobb problémái közé sorolták, hogy az adatállományuk csak kis részben strukturált, így nagyrészt csak ömlesztve áll rendelkezésre. A különféle iratok redundánsak, zömüket a létrehozás után fel sem használják többé, mivel az adatok általában elektronikusan is rendelkezésre állnak. Ha mégis szükség van egy-egy iratra, a visszakeresés általában lassú. Az iratokat gyakran a bankfiókokban – nem megfelelő körülmények között – tárolják, ami esetenként biztonsági kockázatot is jelent. Gál Andrea, a CIB Bank Zrt. osztályvezetője részletesen bemutatta az eddig elért eredményeiket. Először négy bankfiókban próbálkoztak a teljes iratállomány digitalizálásával és online elérhetővé tételével, de a magas költségek miatt ezt a megoldást végül elvetették. Ezután az FMC Consulting segítségével kidolgozták a „szelektív papírgyűjtés” stratégiát, amelynek lényege, hogy az iratokat osztályokba sorolják tartalom és feldolgozási mód szerint, majd ennek függvényében kezelik a későbbiekben. E módszerrel jelentős megtakarításokat értek el a feldolgozás költségeiben a hatékonyság megtartása mellett, a fiókokban javult a munka hatékonysága és csökkent az iratkezeléssel összefüggő feladatok köre is.

A mind élesebb verseny és az ügyfélkör bővülési ütemének lelassulása miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a bankokra. Az ügyfelekért és a piaci részesedésért folyó harc folyamatos fejlesztéseket kíván meg, nemcsak a termékek és szolgáltatások, hanem az informatika oldaláról is. Egy jól működő és megfelelően bővíthető informatikai rendszer akár önmagában is a versenyképesség záloga lehet.

Kollár Balázs

Azóta történt

Előzmények