A Kalózpártra szavaznának legtöbben Izlandon

Az izlandi MMR, a hagyományosan politikai piackutatásokra szakosodott elemzőcég a Kalózpártot mérte a legerősebbnek a választók megkérdezése során. A március 13. és 18. között zajló közvéleménykutatás eredményei megdöbbentették a teljes izlandi politikai elitet – írja a kjarninn.

Egy hónappal ezelőtt még 12,8 százalékra mérték az izlandi Kalózpártot, a tegnap befejeződött kutatás azonban azt mutatja, hogy ha tegnap lettek volna a választások Izlandon, a kalózok nyertek volna. Az eddig legerősebbnek tartott Függetlenségi Párt (Sjálfstæðisflokkurinn) februárban a szavazók 25,5 százalékának bizalmát élvezte, a ma publikált eredmények alapján azonban két százalékot gyengültek, ezzel 23,4 százalékra esett vissza támogatottságuk. A két párt közötti, mindössze fél százalékos különbség persze hibahatáron belül van, de a Kalózpárt duplázására még ők maguk sem számítottak.

„Nem igazán számítottam rá, hogy tíz éven belül kormányt alakíthatnánk. Ez elég klassz. Nem, ez igazából brutálisan király” fogalmazott a Redditen Rick Falkvigne, a globális kalózmozgalom egyik evangelistája.

Az izlandi Kalózpárt három vezetője - szimpatikusak?
Az izlandi Kalózpárt három vezetője - szimpatikusak? [+]

Nem csak ő döbbent meg a 2012-ben alakult Kalózpárt hirtelen sikerén, a párt vezetői is meglepődtek, bár ők jóval higgadtabban reagáltak. Brigitta Jonsdottir, a Kalózpárt kapitánya így nyilatkozott a hír hallatán: „hogy teljesen őszinte legyek, nem tudom miért élvezünk ekkora bizalmat, de mi mindannyian meglepődtünk és hálásak vagyunk, egyben úgy véljük, ez egy jelzés a jelenlegi politikusoknak, és a bizalmatlanságot fejezi ki a hagyományos politika iránt.” Hozzátette: a klasszikus politika nem mutatott fejlődést, az emberek pedig belefáradtak abba, hogy várják a változást. Jó dolognak tartja, hogy az emberek elutasítják a korrupciót és az arroganciát.

Mivel egy mérés nem mérés, ezért utánanéztünk, hátha akad másik szervezet is, amelyik az utóbbi pár napban végzett hasonló kutatást. A Fréttablaðið ugyan nem politikai piackutató, hanem egy izlandi újság, de a múlt héten ők is végeztek egy reprezentatív felmérést, melynek alapján a Kalózpártra a szavazásra jogosultak 22 százaléka szavazott volna, ha a hétvégén lettek volna a választások. Náluk a Függetlenségi Párt végzett az első helyen, 3 százalékkal előzve a kalózokat.

A Kalózpárt egyik legnagyobb nyilvánosságot kapott lépése eddig az volt, hogy 2013 júliusában (egy hónappal a szivárogtatás elindítása után) indítványozták, hogy Edward Snowden azonnali állampolgárságot kapjon Izlandon, de a javaslatot nem támogatta a parlament.

Azóta történt

Előzmények