Nem hagyják annyiban a blokkolást a norvég kalózok

Norvégiában néhány napja arra kötelezték az internetszolgáltatókat, hogy blokkolják az ismertebb torrentoldalak elérését az ország lakosai elől. Nem várt sokáig a Norvég Kalózpárt amelyik bejelentette, hogy DNS szervert indít, illetve létrehoztak egy weboldalt is, amin Linux, OS X és Windows alapú rendszerekhez tettek közzé útmutatót a szükséges beállítások elvégzéséhez.

Néhány éve az Egyesült Királyságban is történt hasonló, akkor azonban viszonylag rövid időn belül feladta a helyi kalózpárt, financiális okokra hivatkozva szüntették meg a kezdeményezést – emlékeztet az Ars Technica brit kiadása.

A norvégok ezzel szemben bizakodóak, szerintük a DNS szerver üzemeltetése nem illegális, így semmilyen bajuk nem származhat a dns.piratpartiet.no életben tartásából. Øystein Middelthun, a Kalózpárt vezetője úgy véli, az internetnek mindenek felett függetlennek és szabadnak kell maradnia, bármit is mondanak a szerzői jog védői. „A kultúra feletti kontroll egyik pillanatról a másikra csaphat át cenzúrába, a blokkolás pedig egy újabb szomorú lépés az Orwell által elképzelt világ felé” – nyilatkozta a TorrentFreaknek.

Előzmények