Az Intel új Centrinója húzza a DRAM-gyártók szekerét

A memóriaipar prominens szereplői tűkön ülve várják az Intel új, Centrino 2 márkanéven érkező mobil platformját, melynek júniusra tervezett bevezetésétől a padlót fogott DDR2-árak miatt hónapok óta szenvedő gyártók ismét nagyobb profitot remélnek. Az újabb technológiát felvonultató noteszgépekbe ugyanis már az új generációs DDR3 memóriák passzolnak majd, ezeket pedig jelenleg jóval nagyobb árréssel lehet értékesíteni, mint a DDR2 chipeket, melyeket néhány gyártó már önköltségi ár alatt kénytelen adni.

Az új memóriaszabványt tavaly júniusban fogadta el a jelentősebb iparági szereplőket magába tömörítő JEDEC testület, és bár a DDR3 több szempontból is előremutatóbb technológiát képvisel elődjénél, bevezetésekor a minimális teljesítményplusznak és a horribilisan magas áraknak köszönhetően meglehetősen hűvös fogadtatásra lelt. A DDR3 memóriák egyik újítása azonban kiváltképpen előnyös lehet a notebookok esetében; az új chipek ugyanis alacsonyabb üzemfeszültség mellett működnek, mint a DDR2-es megoldások, ez pedig ha csekély mértékben is, de növelheti az akkumulátoros rendelkezésre állást, ráadásul az IC-k így kevesebb hőt is termelnek.

A világ legnagyobb memóriagyártójának számító Samsung a DDR3 technológia kezdeti gyenge szereplése után mostanra optimistább képet fest a helyzetről: a cég jóslata szerint az elkövetkező hónapokban a csökkenő áraknak köszönhetően egyre többen vásárolnak csúcskategóriás számítógépet DDR3 memóriával, így a most kezdődött negyedév végére a globális DRAM-forgalomnak már mintegy tíz százalékát az új technológia képviseli majd. A piaci rangsor harmadik helyén álló tajvani Nanya Technology az év végére már 30 százalékra teszi ezt a részarányt, kiemelve, hogy a növekedést elsősorban a hordozható számítógépek szegmense gerjeszti majd.

Az új, nagyobb árréssel kecsegtető technológia keresletfellendülése éppen a legjobbkor jön a gyártók számára: a széles körben elterjedt DDR2 chipek ára ugyanis hónapok óta padlón van és egyelőre semmi esély nincs rá, hogy ez a szint belátható időn belül változzon. A DRAM-ok árfolyamát követő DRAMeXchange adatai szerint a DDR2-árak a legutóbbi, tavaly júliusi csúcs óta 69 százalékot zuhantak, a referenciának tekintett, 667 MHz-en üzemelő, 1 gigabites DDR2 chipek nagykereskedelmi ára tavaly december óta nem mozdult el látványosan a kétdolláros szint közeléből – ez kevesebb, mint egynéhány gyártó önköltségi ára.

A Samsung, a Micron és a Nanya Technology a jelenlegi DDR2-es megoldásokhoz hasonlóan 512 MB, 1 GB és 2 GB kapacitással kínál majd notebookokba passzoló DDR3-as SO-DIMM modulokat, ezeket a licenctulajdonos Intel már jóvá is hagyta. A Micron közben bejelentette, hogy a második negyedévben megkezdi a modulonkénti 4 GB kapacitást nyújtó DDR3 memóriák tömegtermelését – ezek a kifejezetten nagy memóriaétvágyú szoftvereket, zömében játékprogramokat és multimédiás alkalmazásokat futtató noteszgépek számára készülnek.

Azóta történt

Előzmények