Az Intel kidobja a ballasztokat?

Ha hihetünk a San Jose Mercury értesüléseinek, akkor az Intel kommunikációs üzletága lehet az első, amelytől a cég megszabadul a megrendült pénzügyi egyensúly helyreállítása érdekében. Paul Otellini Intel-vezér már áprilisban, a kedvezőtlen első negyedéves pénzügyi eredmények bejelentésekor utalt rá, hogy a következő hónapokban alaposan áttekintik, hol lehetne faragni a költségeken. Már ekkor sejthető volt, hogy a változások messze túlmennek majd a szokásos létszámleépítéseken.

Az Intel kommunikációs processzorüzletágát, beleértve az IXP processzorcsaládot, valamint a mobiltelefonok és hordozható készülékek piacán érdekelt Xscale üzletágat a hírek szerint önálló üzletként fogják értékesíteni. Előbbi üzletág 150 millió dolláros bevételt hozott a tavalyi évben, míg utóbbi 250 milliót, ennek ellenére azonban csak viszik a pénzt – eladásukkal az Intel jelentős adótehertől szabadulhatna meg.

A memória-üzletág és az Itanium sorsa egyelőre bizonytalan. A kedvezőtlen első negyedéves eredmények részben épp az Itanium piacvesztésének következménye volt a rivális AMD processzoraival szemben. A várakozások szerint az AMD most elérheti a célként kitűzött 30 százalékos piaci részesedést.

A tényleges elbocsátásokról szóló információk egyelőre nem többek vállalati pletykánál – kéretik ehhez mérten kezelni: állítólag akár 16 ezer dolgozó elbocsátása is szóba jöhet a hónap végén. Ez a vállalat teljes foglalkoztatotti létszámának tíz százaléka.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Kemény leépítés a Sunnál

    Az elemzők szerint az irány jó, de még radikálisabb költségcsökkentésre van szükség a tartós nyereségességhez.

  • Beadta a derekát a Dell

    Megtörtént, amire a piac évek óta várt: a vezető PC-gyártó feladta kizárólagos Intel-pártiságát. AMD Opteronok a szerverekben.