Az IBM megveszi az AMD-t?

Tegnap több mint 10 százalékkal, 7,56 dollárra ugrott az Advanced Micro Devices (AMD) papírjainak árfolyama. Az utóbbi másfél évben sovány pénzügyi teljesítményt felmutató processzorgyártó azért szerepelt szokatlanul jól a tőzsdén, mert felvetődött, hogy az IBM felvásárolja. A felek a Reuters érdeklődésére nem akarták kommentálni a pletykát. „Már korábban is felmerült, hogy az IBM felvásárolja az AMD-t. Most, hogy az AMD-részvények árfolyama ennyire alacsony, jó alkalom kínálkozik erre” – magyarázta az esetleges motivációt William Lefkowitz, a vFinance Investments egyik szakértője.

Tény, hogy a két vállalat már évek óta együttműködik a rendkívül költséges gyártástechnológiai kutatás-fejlesztésben, és felvetődött, hogy a partnerséget gyártási megállapodással bővítik ki (az IBM East Fishkill-i gyárában is készülnének AMD processzorok). Az akvizíció viszont kizárt – vélik más elemzők, akik rámutatnak arra, hogy az IBM az utóbbi években fokozatosan kivonult a hardverbizniszből és -gyártásból, és a hangsúlyt a szoftver- és szolgáltatási üzletágra helyezte át. „Nem hiszem, hogy az IBM hajt arra, hogy az Intellel versenyezhessen. A felvásárlásra semmi esély nincsen, egyszerűen nincs értelme” – mondta a hírügynökségnek Ashok Kumar, a CRT Capital Group elemzője.

A történelem azonban arra tanít, hogy az első blikkre teljesen irracionálisnak tűnő híreszteléseknek is lehet alapja. 2006-ban hasonló hitetlenséggel fogadta a piac azt a spekulációt, amely szerint az AMD a grafikus processzorokat fejlesztő ATI felvásárlását tervezi – az mégis igaznak bizonyult.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • IBM

Azóta történt

Előzmények