Az IBM betiltatná az Asus termékek importját

Az IBM keresetet nyújtott be az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához (ITC), hogy az tiltsa be a Asustek Corporation által gyártott egyes számítógépek és alkatrészek importját az országba. A panasz szerint a tajvani cég termékei megsértik az IBM három szabadalmát. Az érintett termékek között vannak a noteszgépek, barebone rendszerek, szerverek, routerek és különféle számítógép-alkatrészek. Ráadásul nem csupán az Asustek saját hardverei szabadalomsértők – állítja az IBM –, hanem a cég által más márkáknak gyártott gépek is. Ezeket ugyan nem nevezeték meg, de közismert, hogy az Asustek ügyfelei között van például az Apple és a Dell.

A kérdéses szabadalmak a tápegységekre, az automatikus hűtőventilátor-szabályozásra, valamint a klaszterek kialakítására vonatkoznak. Az Asustek ezeket korábban felhasználhatta, de licencszerződése 2004 végén lejárt. Az IBM szerint azóta nem sikerült megállapodni a paktum meghosszabbításáról, ezért kényszerültek jogi eszközök bevetésére.

Az Asustek tagadja a vádakat. Amint a Reuters-nek a cég képviselője elmondta: az ügyvédekkel folytatott konzultáció után arra jutottak, hogy a panasz nem állja meg a helyét. Azt nem tudni, hogy az ITC mikor tűzi napirendre az ügyet.

Azóta történt

Előzmények