Az első nyugati letartóztatás az orosz kalózoldal miatt

Hosszú ideje húzódó ügyben, a kalózkodással vádolt orosz zeneletöltő oldal, az allofmp3.com ügyében történt nemrégiben fontos változás. Az Egyesült Államok és az Európai Unió kormánya már jó ideje az oldal felszámolását követeli az orosz államtól, mivel véleményük szerint a zenéket hallatlanul olcsón kínáló vállalkozás nem fizeti meg azokat a jogdíjakat, melyeket a szerzői jogi törvények előírnak. Ám Putyin kormánya minden ígérete ellenére eddig nem lépett az ügyben, ezért a panaszosok módszert váltottak – a pénzforrásokat kívánják az oroszok elől elzárni.

Mivel a nagy kártyacégek, a PayPal, MasterCard és a Visa már egy ideje megtagadják az átutalásokat az allofmp3.com részére, az orosz vállalkozók egy kuponos rendszert vezettek be, hogy a nyugati vásárlók hozzájuthassanak a fillérekért kínált zenékhez. Ám az érintett kormányzatok most erre a rendszerre akarnak végzetes csapást mérni. Az IFPI, egy, a kiadókat képviselő csoport szerint Londonban letartóztattak egy 25 éves férfit, aki állítólag az allofmp3.com európai kereskedelmi képviselője volt, s a zenevásárlásra jogosító kuponokat saját weboldalán, illetve az eBay aukció portálon terjesztette.

Az érdeklődők 10 fontért vásárolhattak meg egy kupont, s a pénzt aztán az allofmp3.com különböző offshore bankszámlákon keresztül kapta meg. Az ügyben vizsgálatot folytató londoni rendőrség jelentése szerint e módszerrel több ezer kupont értékesítettek már. Az IFPI közleménye szerint minden törvényes alapja megvan a letartóztatásnak, mert hiába állítják az oroszok, hogy ők fizetnek jogdíjakat, az árusításhoz nem kérték az érintettek beleegyezését, s módszerükkel súlyos károkat okoznak az olyan törvényesen működő zeneboltoknak, mint például az iTunes, a Napster 2.0 vagy a HMV Digital. Az allofmp3.com tulajdonosai viszont következetesen állítják azt, amit már a támadások kezdete óta: ők teljesen törvényesen működnek, az Orosz Multimédia és Internet Társaság megfizeti egy bizonyos, az orosz parlament által törvényesített licenc alapján a jogdíjakat, ám ez kevés a nyugatiaknak – akik egyébként a törvénytelenségre hivatkozva fel sem veszik az átutalt pénzt.

A nyugati kiadók ezt az érvelést természetesen nem fogadják el, s tovább fokozzák a nyomást. Az orosz oldalt már letiltották Dániában és Németországban, s az olaszok is vizsgálatot folytatnak az ügyben. Arról mi is hírt adtunk, hogy megfélemlítésképpen az Egyesült Államokban a kiadók beperelték az allofmp3.com-ot 1,65 billió (1012) dollárra, s Oroszországot továbbra is azzal fenyegetik, hogy amíg ez az oldal működik, nem lehetnek a WTO tagja.

Azóta történt

Előzmények