Az arkangyalok is védik a Vatikán it-rendszereit

A Vatikán internetes oldala 1997-ben indult és nemsokára már havonta átlagosan 7 millióan keresték fel. Szakértők szerint ez abban az időben maga volt a csoda.

"Akkoriban komputert csak elvétve lehetett látni errefelé. Emlékszem, hogy a kardinálisokat nekem kellett megtanítanom az egér használatára" – emlékezik vissza Judith Zoebelein nővér, aki 1991-ben, 42 évesen folyamodott a Vatikánhoz munkáért. Éppen akkor, amikor II. János Pál pápa olyan személyt keresett, aki gondot visel a Szentszék szerény információtechnológiájára. Az autodidakta internetszakértő 1995-ben kapott megbízást a Vatikán internetoldalának létrehozására. A weboldal 1997. húsvét vasárnapján mutatkozott be, és kevéssel ezután már átlagosan havi 7 millió megkeresést fogadott a világ ötven országából.

A 7 millió ügyfél kiszolgálása akkoriban egyenlő volt a csodával – mondja Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint ez még ma is komoly teljesítménynek számítana. Nem sok hasonló kapacitású rendszer volt üzemben akkoriban, így ennek megépítése komoly kihívást jelentett. Ma, tizennégy évvel később a Vatikán hivatalait intranet köti össze, és ezernél több e-mail cím fogadja az üzeneteket. A Vatikán számítógéprendszerének szíve a szerverterem, amely az Apostoli Palotában kapott helyet, négy emelettel a pápa lakosztálya alatt. 2004-ben az új megaprojekt, "a katolikus közösség virtuális portálja" megvalósítása érdekében 50 új szervert állítottak munkába, ezzel megtízszerezve a rendszer kapacitását. A három fő szerver az arkangyalok, Gábriel, Mihály, illetve Rafael nevét kapta.

Mihály, aki mint az ördög ellen védő arkangyal ismert, annak a számítógépnek lett a névadója, amely a kapcsolatokat szabályozza és megvédi a rendszert a hackerekkel szemben. Gábriel, aki mint isten hírnöke ismert, annak a komputernek adta a nevét, amelyik a külvilággal kommunikál. Ez a komputer felel azért is, hogy az idelátogatók az általuk keresett dokumentumot megtalálják. A Rafaelről elnevezett gép a Vatikáni Múzeumhoz kapcsolódó szövegeket és grafikákat tárolja és emellett hangklipeket a Vatikáni Rádió műsorából.

"Nagy szükségünk van az arkangyalok nyújtotta különleges védelemre. A Vatikán weboldalát ma már naponta 10 millió érdeklődő keresi fel. De számítógépes rendszerünkbe eddig egyetlen vírusnak sem sikerült betörnie" – nyilatkozta 2004 karácsonyán Zoebelein, ekkor már a Vatikán internetirodájának technikai igazgatója. A sikeres védelemben talán szerepet játszott sevillai Szent Izidor, a világ első enciklopédiájának megalkotója is, akit II. János Pál pápa az internet védőszentjének választott – vélekedik a nővér.

Bár a Vatikán számíthat az internet védőszentjének támogatására, véleményem szerint tökéletes védelem nem létezik, ugyanis az ördög nem alszik – jelentette ki a Noreg ügyvezető igazgatója. A vírusok elleni védekezés nagyon fontos, de gondolnunk kell a rendszerbe érkező más "kórokozókra", a kéretlen levelekre, a rendszerbe betörni igyekvő "érdeklődőkre" és számos más lehetséges veszélyforrásra, hogy megvédjük a számítástechnikai rendszerek rendeltetésszerű működését - fordítja komolyra a szót Kőrös.

Azt, hogy a legjobban felkészült rendszereket is érheti meglepetés, bizonyítja az is, hogy a nemrég elhunyt pápa személye iránti érdeklődés is rendkívüli volt. Megválasztása 25. évfordulóján a száznyolcvanezret is meghaladta a személyesen a pápának küldött e-mailek száma. Ezek fogadására hat különböző nyelvű mailboxot állítottak fel, de a szerverek így is bajban voltak. Ezért döntöttek úgy, hogy a pápa személyes e-mail címét, a john-paul-ii@vatican.va-t csak különleges alkalmakkor, születésnapok vagy ünnepek idején teszik hozzáférhetővé.

Amikor 2005-ben a pápa először kórházba vonult, a külön bejelentés nélkül megnyitott személyes e-mail címre február 1. és 10. között csaknem 50 000 e-mailt kapott. Márciusban a Gemelli klinikán töltött tizennyolc nap alatt 39 500 együttérző e-mail érkezett a pápa címére, ennek fele az első három napon. A 18 000 angol és 13 850 spanyol üzenet mellett olasz, portugál, francia és német nyelven is írhattak. Az angol és olasz nyelvű site-okra számos lengyel üzenet is érkezett.

Azóta történt