Az APEH is hozzájárult a Synergon-profithoz

A terveknek megfelelő eredménnyel zárta az idei év első hat hónapját a Synergon-csoport. A társaság ugyan az elemzői várakozásokat jócskán meghaladó, 300 millió forint feletti nyereséget termelt, ám ebben jelentős szerepet játszott egy egyszeri tétel.

Az informatikai megrendelések stagnálása mellett a társaság az egy évvel korábbinál 13 százalékkal alacsonyabb árbevételt ért el, a tagvállalatok közül csak a két legkisebb, a Fibex és a Span tudott forgalomnövekedésről beszámolni. (A cseh Infinity viszont továbbra is masszívan veszteségesen működött, igaz, az év végére már nyereséget ígér a kinti vezetés).

A Synergon-csoport azonban jól reagált a piac szűkülésére, a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően ugyanis a kiadások a forgalomnál jelentősebb mértékben csökkentek. Az EBITDA eredmény a tavalyi 350 millió forint után az idei első hat hónapban a félmilliárd forintot is meghaladta. Az adatot azonban jelentősen torzítja egy, az egyéb bevételek között szereplő 513 millió forintos tétel, melynek túlnyomó része egy korábban elhatárolt céltartalék felszabadításából származik. Mint ismeretes, a bíróság egy fiktívszámla-ügy miatt jogerősen elítélte Szalóczy Zsoltot, a cég volt vezérigazgatóját.

Az ennek kapcsán várható adóterhek fedezetére képzett a Synergon közel félmilliárdos céltartalékot, ám az APEH-vizsgálat lezárultával kiderült, ennek csak töredékére van szükség. A társaság, többek között ezen céltartalék felszabadításának köszönhetően, a tavalyinál lényegesen nagyobb, 313 millió forintos adózás utáni eredményről számolhatott be. Ezek után várhatóan nem jelent majd problémát a teljes évre várt 110-170 milliós profitvárakozás teljesítése sem. (A cégnél nem ritkák a veszteséges negyedévek, tehát még lehetnek kellemetlen meglepetések is.) A második félévben ráadásul a társaság reményei szerint "beérnek" az önkormányzati projektek, és az EU-finanszírozással együtt kínált szolgáltatások nagyot dobnak majd a társaság teljesítményén. A pár hónapja történt Cisco-Huawei váltás hatása sem látszik még, az amerikai céggel már röviddel a félévzárás előtt szakított a rendszerintegrátor.

Azóta történt

Előzmények