Az AMD sem brillírozott

Ahogy azt a hónap elején jelezte is, az elemzők és saját prognózisánál is gyengébb második negyedévet zárt az Advanced Micro Devices (AMD). Az Intel-rivális processzorgyártó 1,22 milliárd dollár árbevételt és 89 millió dollár, részvényenként 18 cent nettó profitot ért el. A Wall Street 1,3 milliárdos forgalom mellett 22 centes EPS-t várt.

A vártnál rosszabb számokat javarészt az Intelnek köszönheti a vállalat, mivel az az elmúlt hónapokban nagy kedvezményekkel próbálta meg kiszórni a régebbi processzorokból felhalmozódott készleteit, hogy előkészítse a terepet a teljesen új – Core-nak nevezett – architektúrára épülő csipjei számára, melyeket e hónapban vezetett be a piacra. Ez a stratégia – amint az a két napja közzétett jelentésből kiderült – az Intel pénzügyi teljesítményére is erősen kihatott: a piacvezető csipgyártó nettó eredménye 57, árbevétele pedig 13 százalékkal esett vissza.

Hector Ruiz, az AMD elnök-vezérigazgatója az asztali processzorok szegmensében látta legmarkánsabbnak a rivális drasztikus árcsökkentéseinek hatását. Azonban így is látványosan, 53 százalékkal emelkedett a vállalat árbevétele az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A szerverekbe szánt Opteron processzorok forgalma 26 százalékkal nőtt a negyedév során, ami néhány százalékpontos részesedésnövekedésben is megmutatkozott – közölték a cég vezetői, akik szerint az asztali és mobil szegmensben az Intel-offenzíva ellenére sem veszítettek piacrészükből.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények