1995. augusztus 24.

Több évig tartó, hatalmas reklámkampány után megjelent a Microsoft korszakot nyitó operációs rendszere, a „Chicago” kódnéven fejlesztett Windows 95. E napon, a hivatalos megjelenés előtt negyedórával írták alá azt a szerződést is, melynek alapján a számtalan újdonságot kínáló szoftvert (beépített 32 bites TCP/IP, telefonos hálózat, hosszú fájlnevek, Plug and Play stb.) az IBM is kínálta OEM-partnerként.

Előzmények

  • 1985. augusztus 22.

    A Microsoft és az IBM együttműködési megállapodást kötnek, melynek értelmében a két cég a jövőben közösen dolgozik operációs rendszerek és környezetek fejlesztésén.

  • 1992. július 6.

    San Franciscóban, a Win32 Professional Developers Conference fejlesztői konferencián a Microsoft először hozza nyilvánosságra, hogy dolgoznak a következő Windows operációs rendszeren, melynek kódneve „Chicago”, s amely a kereskedelmi forgalomban végül a Windows 95 nevet kapta.

  • 1983. május 2.

    A Microsoft a Word alkalmazás első változatának bejelentésével egy időben vezette be a grafikus felületű program kezelésének megkönnyítésére kialakított első egerét, a Microsoft Mouse-t is. A kétgombos, viszonylag primitív eszközből közel 100 ezer darabot gyártottak, de csak körülbelül ötezret tudtak belőle eladni, míg 1985-ben piacra nem dobták az egér jelentősen átalakított változatát.