Átok ül a Commodore-on

Ismét csődbe mehet a Commodore, igaz, ez már nem az a Commodore, mely a világ egyik legsikeresebb otthoni számítógépe, a C64 révén vívott ki nemzetközi elismerést. Három hitelező éppen a napokban indított csődeljárást az egyik holland cég ellen, mely a nevet birtokolja: a mérsékelt sikerű médialejátszókat és navigációs eszközöket a patinás márkanéven forgalmazó Commodore International Corporation ráadásul pénteken tízmillió eurós éves veszteségről fog beszámolni a részvényeseknek.

Az eredeti Commodore vállalatot, az amerikai székhelyű Commodore Internationalt 1994-es csődje után a német Escom vásárolta meg, a márkanév használati joga viszont a holland Tulip Computershez került, mely 2004-ben továbbadta azt egy Yeahronimo nevű holland vállalatnak. Ez a cég aztán több termékkörben is megpróbálta sikerre vinni újra a márkanevet, ám sem a retrójellegű videojátékokkal, sem az eredeti termékvonaltól kissé idegen médialejátszókkal és navigációs eszközökkel nem tudta learatni a babérokat.

Commodore Gravel médialejátszó: nem hozott sikert a név
Commodore Gravel médialejátszó: nem hozott sikert a név

A cég ezért az elmúlt hónapokban kénytelen volt több dolgozójától is megválni, a 2007-es üzleti évben pedig csaknem tízmillió eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A Commodore Internationalt időközben több elbocsátott alkalmazott is beperelte az elmaradt végkielégítés miatt, ráadásul egy korábbi partner, a navigációs rendszerekben utazó Phillar is kilencmillió eurónyi elmaradt fizetséget követel a vállalattól.

A baljós eseményeket az a három hitelező tetézte, akik a héten különböző összegű követelések behajtása végett csődeljárást kezdeményeztek a Commodore Internationallal szemben. A cég képviselője a The Register-nek elismerte, hogy csődeljárás indult ellenük, bár hozzátette; senki nem konzultált velük előzetesen a beadványról. A vállalat nemrég egy közleményben tudatta, hogy eljárásjogi hibára hivatkozva a panaszosokkal együtt kéri az eljárás megsemmisítését.

A Commodore International csődjével mindazonáltal továbbra sem tűnne el a Commodore márkanév a piacról. Egy másik holland cég szintén jogosult a név és a logó használatára: a Commodore Gaming nagy teljesítményű, játékprogramok futtatására optimalizált PC-ket forgalmaz. A Commodore PC-k (akárcsak a Commodore International Gravel médialejásztói és navigációs eszközei) a tavalyi CeBIT-en mutatkoztak be először a nagyközönségnek.

Azóta történt

Előzmények