Kártya helyett ujjlenyomattal működő ATM


A lengyel takarékszövetkezeti bank, a BPS SA kontinensünkön először helyezett üzembe varsói központjában a múlt héten egy olyan ATM-készüléket, melyeknél akkor sem vall kudarcot az ügyfél, ha otthon felejtette a kártyáját, ugyanis ezeken a szerkezeteken már van ujjlenyomat-olvasó, az azonosításhoz ez is elegendő, csak a PIN-kódot kell tudni. Használat után egy beépített törlő tisztítja meg az érzékelőket, hogy elkerüljék a csalásokat és a hibás működést.

A technológia egyáltalán nem új, a biometrikus azonosítást, a redőzet mellett az érhálózatot is figyelő letapogatást a fejlett délkelet-ázsiai országokban már 2007-ben elkezdték bevezetni, mivel ott olyan nagyok az írásrendszerek közötti különbségek, hogy szükség volt egy azoktól független megoldásra is.

A bank számára a japán Hitachi által kifejlesztett Finger Vein elnevezésű technológia alapján kidolgozott rendszert a Wincor Nixdorf kiskereskedelmi és banki szolgáltatásokat nyújtó cég szállítja. A BPS év végéig még három-négy további varsói gépre telepíti az új technológiát, jövőre pedig a bankhálózat 365 fiókjából 200-nál lehet kártya nélkül tranzakciót indítani.

Azóta történt

  • Gumicukorral is átverhető az ujjlenyomat-olvasó

    Valószínűleg csak rövid idő kérdése, hogy a gondolkodásukat tekintve igen rugalmas fiatalok alkalmazzanak olyan egyszerű technikákat, melyek használhatatlanná teszik az ellenőrző eszközöket.

Előzmények