Átadták az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat

Október 31-én az MTA épületének kupolatermében átadták az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat. Az egymillió forint jutalommal járó elismerést 2001 óta minden évben a középiskolai reáloktatás azon pedagógusai kapják, akik életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal elévülhetetlen érdemeket szereztek a hazai természettudományos középiskolai képzés színvonalának emelésében.

A díj névadója, Rátz László (1863–1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számtalan tehetség műszaki és tudományos pályára állítása fűződik, éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, és jelentős részben neki köszönhető a matematika tanítás hazai reformja.

A díj évről évre ismertebb, az idén minden korábbinál több, 123 pályázat érkezett az ország 85 középiskolájából. Az elismeréseket 2006-ban matematikából Thiry Imréné (Budapest) és Dr. Pintér Ferenc (Nagykanizsa), fizikából Dr. Zsúdel László (Miskolc) és Dr. Lang Jánosné (Sopron), biológiából Dr. Árendás Veronika (Tata) és Dr. Rékási József (Pannonhalma), kémiából pedig Irlanda Dezső (Eger) és Dr. Balázs Lórántné (Budapest) kapta meg.

Az alapítók szándéka az évek alatt nem változott. Az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Zrt. és a Richter által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért célja, hogy ösztönözze a hazai képzést, ezen belül támogassa a középiskolák oktatással kapcsolatos személyi feltételeinek kialakítását. A díjazottak kiválasztásában a kiváló szaktanári munka mellett a tan- és szakkönyvszerkesztői, -írói munkában elért siker is szempont volt – mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke, Kroó Norbert akadémikus, az MTA természettudományi alelnöke.

Azóta történt

Előzmények