Az arcokat is szkennelni fogják a repülőtereken

Augusztus végén megkezdődött a manchesteri repülőtéren annak az arcfelismerő technológiának a próbaüzeme, mely egyik eleme a Nagy-Britanniában bevezetés alatt álló e-Borders nevű kormányzati projektnek.

Az e-Borders a brit kormány nagyszabású kezdeményezése, mely az utazók minden eddiginél szélesebb körű és alaposabb ellenőrzését célozza meg, s egyik legfontosabb eleme a biometrikus kontroll teljes körűvé tétele. A biometrikus adatbázisok, illetve az útlevelek a tervek szerint a következő adatokat tartalmazzák: ujjlenyomat, DNS-, illetve íriszminta, valamint az arc jellegzetességei. A teljes rendszer kiépítése az előzetes költségvetés szerint 2,4 milliárd dollárba fog kerülni.

Facial scanning

A Manchesterben tesztelt arcfelismerő technológiát a Fujitsu Services és a Vision-Box biztosítja. A kapukba épített szkennerek letapogatják az áthaladók arcát, majd összevetik az adatokat az utazó biometrikus útlevelében, illetve az adatbázisokban található információkkal. (Jelenleg az Egyesült Királyságban 13 millióan, az Európai Gazdasági Térségben pedig összesen 30 millióan rendelkeznek biometrikus útlevéllel. Nagy-Britanniában az ütemezés szerint évente 7 millióan kapják meg az új, mikrochipes azonosítót.) A most felállított öt kapun naponta körülbelül 80 ezer utas halad át. Ha beválik a rendszer, akkor az ország többi repülőterén is bevezetik a használatát.

A teszt egyébként nem véletlenül Manchesterben zajlik, itt állítják fel az e-Borders központját, ahol 9000 alkalmazott és 3000 rendőr dolgozik majd. A terv szerint 2010-re gyakorlatilag minden nem brit állampolgár utazót képesek lesznek regisztrálni. Az e-Borders eddig bevezetett elemeinek segítségével már 50 millió be-, illetve kiutazót ellenőriztek, s a kormányzat állítása szerint eddig több mint 2000 bűnöző (gyilkosok, kábítószer-kereskedők stb.) akadt fenn a rostán.

Azóta történt

Előzmények