Még nem az Apple a legnagyobb, de majdnem

Az Apple a hétfői tőzsdei napon újabb csúcsra ért: a tőzsdei értéket jelentő piaci kapitalizációja 623,5 milliárd dollárra nőtt, így nominálisan az iPhone gyártója a valaha volt legértékesebb vállalat – a tényleges csúcsról jelenleg is folyik a polémia a lapokban, mivel az infláció miatt nem könnyű kiszámolni azt, hogy egy korábbi nominális tőzsdei érték ma hány dollárt is jelentene. Ha elfogadjuk a higgadtabb elemzők számításait, akkor az örökranglistát még mindig a Microsoft vezeti, akik az IT-ipar nagy robbanásának idején, 1999 végén 616 milliárdos piaci kapitalizációt könyvelhettek el, és ez mai értéken körülbelül 850 milliárd dollárt jelentene.

apple

Így az Apple – egyelőre – még nem szerezte meg az abszolút első helyet ilyen szempontból, de mindenesetre igen nagy arra az esélyük, hogy egyrészt az első vállalat legyenek, melyet a tőzsde ezermilliárd dollárnál többre áraz be, másrészt pedig ezzel párhuzamosan megdöntsék a Microsoft rekordját is.

Az Apple hihetetlen tőzsdei szárnyalásáról márt többször beszámolt az IT café is, az elmúlt években fokozatosan hagyták maguk mögött a nagy technológiai cégeket, majd úgy szerezték meg tavaly az első helyet, hogy letaszították a trónról az Exxon Mobilt, mely előtt ma már több mint 200 milliárd dollárral vezetnek – hogy mekkora ez az összeg: az IBM piaci kapitalizációja körülbelül 200 milliárd.

Fenntartható?

Ugyanakkor akadnak a sajtóban elemzők, akik kétkednek abban, hogy ez az elsöprő lendület még kitart addig, hogy elérjék a billiós határt. Ezek természetesen csak spekulációk, és a pesszimistábbak többféleképp okolják meg a várható lassulást. Akad, aki azt mondja, hogy Steve Jobs halála után – bár egyelőre kitart még a nagy vizionárius által hátrahagyott örökség – az Apple hamarosan bizonyosan más lesz, mint korábban, és egyelőre nem látják azt, hogy Tim Cook, a jelenlegi vezető képes lesz azt véghezvinni, amit nagy elődje. (Az optimisták erre azt válaszolják, hogy az Apple szerkezetében annyira ott van Jobs keze nyoma, hogy már nem számít, hogy karizmatikus-e a vezető, maga az Apple-ökoszisztéma pedig fenntartható és továbbfejleszthető.) Mások azért kételkednek a jelenlegi trend megmaradásában, mivel azokban a szegmensekben, ahol az Apple nagyon erős (okostelefonok, táblagépek) az elmúlt egy-két évben iszonyatos verseny alakult ki, és az amerikai cég exkluzivitása már nem lesz elegendő pozíciója megtartásához – hacsak nem érkezik egy újabb olyan, az egész iparágat alapjaiban meghatározó új termék, mint az iPhone vagy az iPad volt annak idején.

Ezekre a kérdésekre ma még biztosan nem lehet választ adni, nem tudni, hogy a legnagyobb előnyét, az innovációban játszott szerepét, az Apple fenn tudja-e tartani. Jelen pillanatban valóban a jobsi örökség az, ami a magasban tartja a céget, és az nem tűnik túlságosan biztatónak, hogy új fejlesztések megszokott szivárogtatása helyett az Apple úgy ad anyagot a sajtónak, hogy korábbi innovatív termékei kapcsán kezdeményez szabadalmi peres eljárásokat.

Azóta történt

Előzmények