Nagyon népszerű az új OS X

Az Apple OS X múlt szerdán kiadott frissítése, a Mountain Lion kódnevet viselő 10.8-as kiadás házi rekordot döntött: az operációs rendszert a megjelenését követő négy napban több mint 3 millió példányban töltötték le. Az új verzió nem ingyenes, a Mac App Store-ból 19,99 dollárért, illetve 15,99 euróért vásárolható meg. Az amerikai vállalat közleménye szerint soha egyetlen korábbi OS X nem volt ilyen kelendő.

A letöltési rekord azért lehet meglepő, mert bár a 10.8 több mint 200 új funkciót hoz, ezek közül kevés az igazi nagy újdonság. Az új szolgáltatás között olyanokat találunk, mint a kiterjedt iCloud-támogatás, a teljesen átdolgozott Messages, a híres-hírhedt, rendszerszintű Facebook-integráció (ami majd egy későbbi patchben válik elérhetővé), a diktálás, az iOS-ből ismert Game Center és az értesítésközpont.

A Mountain Lion gyors terjedését egy független mérés is megerősíti. A szöveges hirdetésekben utazó amerikai Chitika mérései szerint az új kiadás 48 óra alatt 3,21 százalékos részesedést ért el az OS X felhasználók körében, ami ígéretes kezdésnek számít. A tesztelőktől hideget és meleget egyaránt kapó előd, a Lion kódnevű 10.7 annak idején három hónap alatt mindössze 14 százalékig jutott. Ma a Mac-felhasználók körében a legnépszerűbb rendszer (45,51 százalékos részesedéssel) a 10.6 Snow Leopard, melyről szintén lehet frissíteni a legújabb kiadásra – és a Chitika szerint sokan azok közül, akik kihagyták a 10.7-et, meg fogják ezt tenni.

Azt, hogy Magyarországon hogy kezdett az új OS X, nem tudni, mert a Gemius SA által működtetett rankings.hu nem méri külön a maces rendszer egyes kiadásait. Tény ugyanakkor, hogy hazánkban a platform a világátlagnál jóval kevésbé elterjedt, hiszen míg az OS X globális részesedése 7 százalék körül van, addig itthon alig haladja meg az 1 százalékot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények